ΑΘΗΝΑ
07:24
|
19.05.2024
Οι Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα επισκεφθεί «σύντομα» την Τουρκία, μετέδωσε το Interfax.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συμφώνησαν ότι ο Ρώσος ηγέτης θα επισκεφθεί «σύντομα» την Τουρκία, μετέδωσε το Ίντερφαξ, επικαλούμενο σημερινή δήλωση αξιωματούχου του Κρεμλίνου.

Αν πραγματοποιηθεί, η επίσκεψη αυτή θα είναι η πρώτη του Πούτιν σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Οι Πούτιν και Ερντογάν έχουν, βέβαια, συναντηθεί στο πλαίσιο άλλων διοργανώσεων, όπως η Διάσκεψη για την αλληλεπίδραση και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην Ασία, που πραγματοποιήθηκε στην Αστάνα τον περασμένο Οκτώβριο.

«Υπάρχει μια πρόσκληση από τον πρόεδρο της Τουρκίας. Οι Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν ότι η επίσκεψη θα γίνει στο εγγύς μέλλον, όμως δεν έχουμε ακόμη μιλήσει για συγκεκριμένη ημέρα, για συγκεκριμένες ημερομηνίες», δήλωσε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Γιούρι Ουσακόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

Ο Ερντογάν, ο οποίος επανεξελέγη τον περασμένο μήνα για άλλη μια πενταετή θητεία, έχει επιδιώξει μετά την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία να διατηρήσει δεσμούς τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο.

Ο Πούτιν ήταν από τους πρώτους που συνεχάρη τον Ερντογάν.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε στον Ερντογάν ότι η νίκη του ήταν «σαφή απόδειξη της υποστήριξης του τουρκικού λαού στις προσπάθειές σας να ενισχύσετε την κρατική κυριαρχία και να ακολουθήσετε μια ανεξάρτητη, εξωτερική πολιτική».

«Η νίκη σας σε αυτές τις εκλογές είναι το λογικό αποτέλεσμα της αφοσιωμένης εργασίας σας ως επικεφαλής της Τουρκικής Δημοκρατίας», είπε ο Πούτιν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.

Η πιθανότητα επίσκεψης του Πούτιν στην Τουρκία έχει τεθεί πολλές φορές. Η τελευταία φορά που ήταν πιθανό να γίνει κάτι τέτοιο ήταν για τα εγκαίνια του πρώτου πυρηνικού αντιδραστήρα της Τουρκίας τον Απρίλιο, που κατασκευάστηκε από τη ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας, Rosatom. Τελικά, όπως και ο Ερντογάν, ο οποίος χρειάστηκε να παραστεί στην τελετή μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω προβλημάτων υγείας, ο Πούτιν συμμετείχε στην τελετή εικονικά.

Η Τουρκία έχει αρνηθεί να συμμετάσχει μαζί με τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, όμως έχει επίσης προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία και έχει ζητήσει να γίνει σεβαστή η κυριαρχία της.

Οι δύο ηγέτες δεν βρίσκονταν πάντοτε σε σύμπνοια, καθώς υποστήριζαν αντίπαλα μέρη σε συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την περιοχή του Καυκάσου, αλλά έχουν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με τα χρόνια.

Το πιο σημαντικό, θεωρούν ο ένας τον άλλον ως αξιόπιστους εταίρους στην αμφισβήτηση της οικονομικής, στρατιωτικής και πολιτικής κυριαρχίας της Δύσης, σύμφωνα με παρατηρητές.

Η Άγκυρα έχει επίσης βοηθήσει στη μεσολάβηση για να γίνουν ανταλλαγές αιχμαλώτων και, μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη, διαπραγματεύθηκε τον Ιούλιο 2022 μια συμφωνία για να επιτραπούν ασφαλείς εξαγωγές δημητριακών από ουκρανικά λιμάνια μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε το Μάρτιο ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πούτιν για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, πράγμα που σημαίνει ότι διατρέχει τον κίνδυνο να συλληφθεί, αν ταξιδέψει στο εξωτερικό. Εντούτοις η Άγκυρα δεν έχει συνυπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης, βάσει του οποίου δημιουργήθηκε το ΔΠΔ, έτσι ο Πούτιν δεν θα διατρέξει τέτοιο κίνδυνο επισκεπτόμενος την Τουρκία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Λαβρόφ: Η Ευρώπη δεν θα είναι εταίρος της Ρωσίας για τουλάχιστον μία γενιά

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα