ΑΘΗΝΑ
13:56
|
03.05.2024
Το σχέδιο αξιοποίησης των παγωμένων από την Ε.Ε. κεφαλαίων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας εγείρει «σύνθετα οικονομικά και νομικά ζητήματα».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Γερμανία έχει εκφράσει αντιρρήσεις σε σχέση με το σχέδιο των Βρυξελλών να διατεθούν τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, προειδοποιώντας ότι μια βιαστική κίνηση θα μπορούσε να εγείρει νομικούς ή οικονομικούς κινδύνους, αναφέρουν οι Financial Times.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται ένα σχέδιο που θα μπορούσε να οδηγήσει στη δέσμευση δισεκατομμυρίων ευρώ, με το να απαιτήσει από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που κατέχουν παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία να παραδώσουν σε εκείνη ορισμένα από τα κέρδη.

Ωστόσο, μετά από ανησυχίες που επισημάνθηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Βερολίνο και άλλες πρωτεύουσες κρατών-μελών της Ε.Ε. πρότειναν περαιτέρω προβληματισμό σχετικά με το σχέδιο.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσαν ότι αμφιβάλλουν ότι το σχέδιο θα κερδίσει αρκετή υποστήριξη επειδή οι νομικοί κίνδυνοι ήταν πολύ μεγάλοι. Αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι η Μόσχα «θα πρέπει να πληρώσει για τη ζημιά που προκάλεσε στην Ουκρανία» και επέμεινε ότι η Γερμανία κάνει «ό,τι νομικά μπορεί» για να εντοπίσει και να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία των ρωσικών ατόμων και εταιρειών που έχουν πληγεί από τις κυρώσεις. Ωστόσο, είπε ότι η ιδέα της χρήσης ρωσικών κονδυλίων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας εγείρει «σύνθετα οικονομικά και νομικά ζητήματα».

«Ανοίγει το κουτί της Πανδώρας» (“It opens a can of worms”), είπε ένας άλλος Γερμανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι, εάν η Ε.Ε. έπαιρνε χρήματα από τη ρωσική κεντρική τράπεζα ή καρπωνόταν τα έσοδα από την επένδυση των κεφαλαίων, θα δημιουργούσε προηγούμενο για να ακολουθήσουν άλλοι, όπως οι αξιώσεις αποζημίωσης της Πολωνίαςαπό το Βερολίνο για τον Β’ΠΠ.

Ένας αξιωματούχος είπε ότι ο Μάρκο Μπούσμαν, υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας, είχε μελετήσει τις προτάσεις της Ε.Ε. για τη συλλογή περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν νομικά ανεφάρμοστες. Ένας εκπρόσωπος του Μπούσμαν αρνήθηκε να σχολιάσει, αναφέρουν οι FT.

Σε συνάντηση με την Κομισιόν την Τετάρτη, αρκετοί διπλωμάτες συνέστησαν προσοχή, λέγοντας ότι πρέπει να απαντηθούν σημαντικά ερωτήματα πριν διαμορφωθεί μια επίσημη πρόταση, ανέφεραν, σύμφωνα με την εφημερίδα, άτομα που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις.

Από τότε που η Ε.Ε. και οι σύμμαχοί της πάγωσαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, αξιωματούχοι ξεκίνησαν να συζητούν τρόπους για να τα κατασχέσουν.

Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. έχουν απομακρυνθεί από την ιδέα της οριστικής δήμευσης των περιουσιακών στοιχείων, και αντ’ αυτού αναζητούν τρόπους για να συγκεντρώσουν μέρος των εσόδων για το Κίεβο, αναφέρουν οι FT.

Σύμφωνα με το εσωτερικό έγγραφο που επικαλέστηκε τον Απρίλιο η Die Welt, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο «απογοητευτικό συμπέρασμα» ότι τα παγωμένα περιουσιακά «δεν πρέπει να πειραχτούν, γιατί μια μέρα, όταν τελειώσει ο πόλεμος, θα πρέπει να επιστραφούν στη Ρωσία».

Μια ιδέα, ανέφερε τότε η Die Welt, θα ήταν οι ευρωπαϊκές αρχές να επενδύσουν τα κεφάλαια και να μεταφέρουν τουλάχιστον τους τόκους από αυτά στην Ουκρανία. Το πρακτορείο υποστήριζε τότε ότι, εάν επενδυθούν σε ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, τα αποθεματικά της ρωσικής κεντρικής τράπεζας θα μπορούσαν να αποδώσουν έως και 2,6% ετησίως.

Όπως σημειώνουν στο σημερινό τους δημοσίευμα οι FT, ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος είπε ότι το Κίεβο πιστεύει ότι η Ε.Ε. θα μπορούσε να αντλήσει 3 δισ. ευρώ ετησίως από τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας. Ο αξιωματούχος είπε ότι η Ουκρανία εξετάζει επίσης ένα εναλλακτικό σχέδιο με το οποίο η Επιτροπή θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κατασχεμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ως εγγύηση έναντι των οποίων θα μπορούσε να δανειστεί για να επενδύσει για απόδοση, η οποία θα προοριζόταν για το Κίεβο.

«Η πρόκληση είναι να προσπαθήσουμε να βρούμε αυτό που είναι νομικά ορθό και υπερασπίσιμο», είπε ένας διπλωμάτης της Ε.Ε. που συμμετείχε στις συζητήσεις «Είναι πιο περίπλοκο από ό,τι νόμιζε κανείς στην αρχή».

Οι υπουργοί Εξωτερικών από το μπλοκ των 27 χωρών αναμένεται να συζητήσουν το θέμα σε συνάντηση στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα, δήλωσαν αξιωματούχοι που συμμετείχαν στον προγραμματισμό της συνάντησης.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, είπε ότι οι αξιωματούχοι θα πρέπει να εξισορροπήσουν την αρχή ότι η Ρωσία θα πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνη για τη ζημία που προκάλεσε, με σεβασμό στο «νομικό πλαίσιο για την προστασία της ασυλίας των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας, το οποίο εξετάζει η ΕΚΤ».

Ένας εκπρόσωπος της επιτροπής την Παρασκευή επέμεινε ότι υπάρχει «συνολική υποστήριξη» από τα κράτη μέλη σε αυτό το θέμα και ότι υπάρχουν δυνατές λύσεις.

Τέσσερα αξιωματούχοι κρατών μελών δήλωσαν ότι βλέπουν μια σταθερή πλειοψηφία μεταξύ των χωρών της ΕΕ για τη χρήση των εσόδων από κατασχεθέντα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, ενώ αναγνώρισαν ότι οι ανησυχίες της ΕΚΤ είχαν κάνει κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες διστακτικές.

«Υπάρχει μια πολύ σαφής, ευρεία συναίνεση στα κράτη μέλη ότι τα χρήματα, τα νέα χρήματα που δημιουργούνται από αυτά τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν», δήλωσε, σύμφωνα με τους FT, ένας δεύτερος διπλωμάτης της Ε.Ε. «Αλλά υπάρχει επίσης μια πολύ σαφής συναίνεση ότι δεν είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε με βάση μια πολιτική απόφαση κάπου, να πάρουμε απλώς τα χρήματα».

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα καταδικάσει την κατάσχεση των περιουσιακών της στοιχείων από την Ε.Ε. ως κλοπή. Κατά την ομιλία του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε το μέτρο ως «μεσαιωνικό».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΟΗΕ: Θα χρειαστούν 80 χρόνια για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Ημέρες παθών και θαυμάτων στην αγορά εργασίας (της αναλήψεως στα ΑΤΜ για αυξήσεις και Δώρα)

Κίνα: Εκτοξεύτηκε το διαστημόπλοιο Chang’e 6 με προορισμό τη Σελήνη

Βρετανία: Πρώτη μεγάλη νίκη του Εργατικού Κόμματος έναντι των Συντηρητικών του Σούνακ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα