ΑΘΗΝΑ
12:43
|
27.04.2024
Δεν πρόκειται για την πρώτη κίνηση απομάκρυνσης από την πολιτική ουδετερότητας της Ελβετίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ελβετία και η Αυστρία αιτήθηκαν να ενταχθούν στο σύστημα αεράμυνας Sky Shield, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το BBC.

Το Sky Shield ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Γερμανίας μετά την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία και έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει σε ευρωπαϊκές χώρες να αγοράζουν αμυντικά συστήματα από κοινού και να εκπαιδεύουν από κοινού τις ένοπλες δυνάμεις τους σε αυτά.

Αλλά ορισμένοι Ελβετοί φοβούνται ότι η μέχρι πρότινος αδιανόητη κίνηση θέτει σε κίνδυνο τη μακροχρόνια ουδετερότητα της χώρας τους, αναφέρει το BBC.

Η ελβετική κυβέρνηση υποστηρίζει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι η συνεργασία με τους ευρωπαίους γείτονές της σε ένα κοινό σύστημα αεράμυνας έχει τόσο στρατηγική όσο και οικονομική σημασία.

Η αυστριακή κυβέρνηση, παράλληλα, υποστηρίζει ότι με τη συγκέντρωση στρατιωτικών μέσων ενισχύει τη δυνατότητά της να διατηρήσει το δικό της καθεστώς ουδετερότητας.

Δεν πρόκειται για την πρώτη κίνηση απομάκρυνσης από την πολιτική ουδετερότητας της Ελβετίας.

Η Ελβετία συμμετέχει στην ΝΑΤΟϊκή δύναμη KFOR στο Κόσοβο εδώ και δύο δεκαετίες. Έχει επίσης υιοθετήσει τις κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας.

Με την προσχώρηση της Ελβετίας και της Αυστρίας η πρωτοβουλία Sky Shield θα αριθμεί δεκαεννέα συμμετέχουσες χώρες. Οι υπόλοιπες είναι το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Ρουμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία και η Δανία.

Το ακροδεξιό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα καταδίκασε την αίτηση ένταξης ως σπρώξιμο της χώρας στην αγκαλιά του ΝΑΤΟ, αναφέρει το BBC.

Οι επικριτές της επιλογής της Βιέννης να αιτηθεί την ένταξή της στην πρωτοβουλία αεράμυνας θέτουν το εξής ερώτημα:

Αν, για παράδειγμα, ένα αεροσκάφος, που κατευθύνεται επιθετικά προς μία από τις συμμετέχουσες στο Sky Shield χώρες, πετούσε πάνω από την Ελβετία, εκείνη θα το κατέρριπτε ακόμα κι αν δεν συμμετείχε η ίδια στη σύγκρουση;

Υποβάλλοντας αιτήματα ένταξης στην πρωτοβουλία, η Ελβετία και η Αυστρία τόνισαν ότι η ουδετερότητά τους παραμένει αμετάβλητη, αλλά αυτό το υποθετικό ερώτημα δεν έχει πραγματικά απαντηθεί. Μάλλον οι κυβερνήσεις των δύο χωρών ελπίζουν το ερώτημα να μην τεθεί ποτέ από την ίδια την πραγματικότητα, αναφέρει το BBC.

Τον περασμένο μήνα το ελβετικό κοινοβούλιο καταψήφισε μια πρόταση να επιτραπεί η αποστολή όπλων και πυρομαχικών ελβετικής κατασκευής στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απηύθυνε ευθεία έκκληση στους Ελβετούς βουλευτές, λέγοντας ότι η χώρα του χρειάζεται ελβετικά όπλα για να αποκαταστήσει την ειρήνη.

Η Ελβετία διαθέτει άρματα μάχης Leopard, όπως αυτά που παρασχέθηκαν στην Ουκρανία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Η παραδοσιακή ουδετερότητα δεν είναι βιώσιμη και δεν είναι ηθικά αποδεκτή κατά την άποψή μου», μου είπε νωρίτερα φέτος σε δημοσιογράφο του BBC ο βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών Τζον Πουλτ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυρά της αντιπολίτευσης για περίεργη διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών

Ιράν: Ελεύθερο θα αφεθεί το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και Κλιματική Αλλαγή

Δύο δεξαμενόπλοια χτύπησαν οι Χούθι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα