ΑΘΗΝΑ
10:54
|
04.05.2024
Το Kίεβο προσκαλεί βιομηχανίες όπλων να φτιάξουν γραμμές παραγωγής στην Ουκρανία, ενώ οι δυτικοί του εταίροι μοιάζουν ξανά να κοιτάζουν αμήχανα ο ένας τον άλλο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι χώρες της Ε.Ε. έχουν διαθέσει στην Ουκρανία όλα τα όπλα που μπορούσαν να δώσουν χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τη δική τους άμυνα, ανέφερε υπό τον όρο της ανωνυμίας Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Politico.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να δίνουμε από τα δικά μας αποθέματα», είπε η ευρωπαϊκή πηγή, σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα του αμερικανικού ΜΜΕ. Μπορεί να υπάρξει ακόμα ισχυρή πολιτική υποστήριξη, αλλά «δώσαμε ό,τι δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη δική μας ασφάλεια».

Σε ένα άλλο, επίσης σημερινό, δημοσίευμα του Politico επισημαίνεται ότι «το ενωμένο μέτωπο της Δύσης στην Ουκρανία παρουσιάζει περισσότερες ρωγμές από ποτέ και το Κίεβο δεν έχει άλλη επιλογή από το να χαμογελάσει και να το αντέξει».

«Ισραήλ της Ευρώπης»

Τα σχόλια του ανώνυμου Ευρωπαίου αξιωματούχου περιελήφθησαν σε δημοσίευμα του Politico γύρω από το Διεθνές Φόρουμ Αμυντικών Βιομηχανιών, που έλαβε χώρα την τελευταία Παρασκευή του Σεπτέμβρη στο Κίεβο, με την απουσία εκπροσώπων της Πολωνίας να προκαλεί αίσθηση.

Με μια «επίθεση γοητείας» σε κατασκευαστές όπλων σε όλο τον κόσμο, «η χώρα προσπαθεί ουσιαστικά να πάρει την κατάσταση στα χέρια της», εκτιμά το δημοσίευμα.

Αναφέρεται επιπλέον πως δύο οπλοβιομηχανίες έχουν ήδη δηλώσει ότι θα ήθελαν να προχωρήσουν: Ο γερμανικός κολοσσός Rheinmetall δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με την κρατική εταιρεία όπλων της Ουκρανίας, Ukroboronprom, για την κατασκευή τανκς και τεθωρακισμένων οχημάτων. Η βρετανική BAE ανακοίνωσε επίσης ότι ανοίγει γραφεία στο Κίεβο και εξετάζει την κατασκευή πυροβόλων όπλων 105 χιλιοστών στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία θα πρέπει να γίνει «ένα Ισραήλ στην Ευρώπη – αυτάρκες αλλά με τη βοήθεια άλλων χωρών», είπε στο Politico ο Ντάνιελ Βάντιτς, πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Yorktown Solutions, η οποία «συνηγορεί για λογαριασμό της Ουκρανίας στην Ουάσιγκτον».

Βιομηχανίες δυτικών όπλων στο βεληνεκές των ρωσικών πυραύλων;

Στο φόρουμ, ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Ντενίς Σμιχάλ, επισήμανε στους ενδιαφερόμενους ότι οι εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν δεν θα είναι απαραίτητα ασφαλείς.

«Η αμυντική μας βιομηχανία παραμένει ένας από τους κύριους στόχους για ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις, οι οποίες έχουν επηρεάσει 37 επιχειρήσεις», είπε, σύμφωνα με την Ukrainska Pravda.

Οι πάντες κατανοούν τους κινδύνους, αλλά πρέπει επίσης να κατανοήσουν και ότι η Ουκρανία θα γίνει ένα νέο κέντρο παραγωγής στρατιωτικών προϊόντων στην Ευρώπη, ισχυρίστηκε.

Από την πλευρά της Μόσχας, Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν πράγματι τονίσει ότι οι εγκαταστάσεις κατασκευής όπλων που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό στην Ουκρανία θα αντιμετωπίζονται επίσης ως νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι. Ο Ντένις Πουσίλιν, επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, επανέλαβε αυτή τη θέση χθες, Δευτέρα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι οι φιλοδοξίες της Ουκρανίας στον τομέα της βιομηχανίας όπλων θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από «κατασχεμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία», αναφερόμενος προφανώς στα ρωσικά κεφάλαια που έχουν προς το παρόν «παγώσει» αλλά όχι κατασχέσει οι ευρωπαϊκές αρχές.

«Ρωγμές» στο μέτωπο της Δύσης

Στο δεύτερο σημερινό του δημοσίευμα, το Politico αναφέρει πως παρά τις προσπάθειες του Κιέβου για το αντίθετο, «η ανοιχτή κριτική προς την βοήθεια [στην Ουκρανία] που διατυπώνεται από ανώτερους δυτικούς πολιτικούς – σε συνδυασμό με τις διαδικτυακές επιθέσεις του Ίλον Μασκ κατά του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, – στέλνει ένα τρομακτικό μήνυμα στο Κίεβο».

Το δημοσίευμα στέκεται αφενός στην απόφαση που έλαβε το αμερικανικό Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα να μην συμπεριλάβει την βοήθεια στην Ουκρανία στον βραχυπρόθεσμο προϋπολογισμό στον οποίο κατέληξαν συμβιβαστικά Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί.

Αφετέρου, επισημαίνει την εκλογική νίκη του πρώην πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο, ο οποίος στην προεκλογική του εκστρατεία δεσμεύτηκε να μη στείλει «ούτε μια σφαίρα» στην Ουκρανία.

«Η Πολωνία, κάποτε ο πιο αξιόπιστος από τους συμμάχους του Κιέβου, πραγματοποίησε στις 20 Σεπτεμβρίου την ανακοίνωση-σοκ ότι δεν θα στέλνει πλέον όπλα», επισημαίνει επιπλέον το δημοσίευμα.

Όπως περιγράφεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού της, η ουκρανική κυβέρνηση αναμένει να λάβει τουλάχιστον 42,8 δισεκατομμύρια δολάρια από διεθνείς χορηγούς το επόμενο έτος.

Ο «ελέφαντας στο δωμάτιο»

Αυτή τη στιγμή, «κανείς δεν τολμά να προβλέψει τίποτα» γύρω από το τι θα προβλέπει για την Ουκρανία ο κοινός προϋπολογισμός της Ε.Ε., δήλωσε διπλωματική πηγή στο Politico.

Ένας άλλος διπλωμάτης είπε στο αμερικανικό μέσο ότι ο «μεγάλος ελέφαντας στο δωμάτιο» για τους Ευρωπαίους ηγέτες είναι το κατά πόσον η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να «εγκαταλείψει την Ουκρανία».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Μπέρνι Σάντερς δηλώνει στήριξη στις φοιτητικές κινητοποιήσεις

Πρώτη αποστολή ναυσιπλοΐας μεγάλων αποστάσεων από το Ναυτικό του Ιράν

Απάντησε ο Γεωργιανός πρωθυπουργός στις κατηγορίες του Σαρλ Μισέλ της Ε.Ε.

Γιατί η πτώση του Τσάσοφ Γιαρ είναι καμπή στο Ρωσοουκρανικό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα