ΑΘΗΝΑ
11:16
|
28.04.2024
Για μια πολυπολική αρχιτεκτονική κάνει λόγο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών μιλώντας μεταξύ άλλων για την Ουκρανία, το Κόσοβο και το Ναγκόρνο Καραμπάχ
Σεργκέι Λαβρόφ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Δύση, μια μειονότητα σε σχέση με τον πληθυσμό του πλανήτη, έχει προκαλέσει μια σοβαρή κρίση στο γεωπολιτικό σκηνικό, η οποία εγκυμονεί τον αυξανόμενο κίνδυνο μιας συνολικής παγκόσμιας σύγκρουσης, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Η επιθετική, εγωιστική πολιτική της δυτικής μειονότητας έχει δημιουργήσει μια σοβαρή κρίση στις διεθνείς σχέσεις. Ο κίνδυνος μιας παγκόσμιας σύγκρουσης αυξάνεται», τονίζει ο κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης σε άρθρο του με τίτλο «Τήρηση των Αρχών του Χάρτη του ΟΗΕ στο σύνολό τους και εγγυήσεις παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας».

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, «υπάρχει διέξοδος από τη σημερινή κατάσταση». «Καταρχάς, ο καθένας θα πρέπει να αναγνωρίσει πλήρως την ευθύνη του για την τύχη του κόσμου σε ένα ιστορικό πλαίσιο και όχι μόνο από μια βραχυπρόθεσμη ευκαιριακή οπτική προσανατολισμένη σε όποιες επόμενες εθνικές εκλογές», τονίζει.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει επίσης ότι κατά την υπογραφή του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ πριν από σχεδόν 80 χρόνια, οι παγκόσμιοι ηγέτες «συμφώνησαν να σεβαστούν την ισότητα όλων των χωρών, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για μια ισότιμη και πολυκεντρική παγκόσμια τάξη ως εγγύηση για τη σταθερή, ασφαλή ανάπτυξη» και υπογραμμίζει την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι «το πνεύμα της πολυπολικότητας που κατοχυρώνεται στον Χάρτη του ΟΗΕ θα ζωντανέψει».

Τονίζει ότι «όλο και περισσότερες χώρες, από την παγκόσμια πλειοψηφία, επιδιώκουν την ενίσχυση της κυριαρχίας τους και υπερασπίζονται τα εθνικά τους συμφέροντα, τις παραδόσεις, τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής τους».

Πολλές χώρες, σύμφωνα με τα λόγια του, «δεν είναι πρόθυμες να χορέψουν στον σκοπό κάποιου άλλου, αλλά θέλουν να έχουν φιλικές σχέσεις και να συναλλάσσονται μεταξύ τους και με τον υπόλοιπο κόσμο, με όρους ισοτιμίας και για αμοιβαίο όφελος, αποτελώντας μέρος μιας διαδικασίας που σχηματίζει μια πολυπολική αρχιτεκτονική». Αυτή ακριβώς είναι η προσέγγιση που επικράτησε στις πρόσφατες συνόδους κορυφής της ομάδας BRICS, της Ομάδας των 20 και της Ανατολικής Ασίας, υποστήριξε ο κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης.

Η Δύση εποφθαλμιά τον μετασοβιετικό χώρο

Όσο αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία, ο Λαβρόφ τονίζει πως «η συλλογική Δύση παραβιάζει συνεχώς τη θεμελιώδη αρχή της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών» προσθέτοντας ότι τείνει να επεκταθεί στον μετασοβιετικό χώρο.

Για τον Λαβρόφ, «η άνευ όρων υποστήριξη της δραστηριότητας του εγκληματικού καθεστώτος του Κιέβου από την πλευρά των δυτικών πρωτευουσών δεν είναι τίποτα λιγότερο από παραβίαση της αρχής της αυτοδιάθεσης στον απόηχο μιας κατάφωρης παρέμβασης σε εσωτερικές υποθέσεις άλλων».

Προσθέτει δε πως «το σερί κοινών στρατιωτικών ασκήσεων που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, που περιελάμβαναν σενάρια χρήσης πυρηνικών όπλων κατά της Ρωσίας, ήταν άνευ προηγουμένου».

Για το Κοσσυφοπέδιο

Όσο αφορά, τέλος, στην κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τονίζει πως «η συνεχιζόμενη επιδείνωση της κατάστασης σε αυτή τη σερβική επαρχία προκαλεί βαθιά ανησυχία».

«Ολόκληρος ο κόσμος μπορεί να γίνει μάρτυρας μιας επανάληψης στα Βαλκάνια της θλιβερής ιστορίας των συμφωνιών του Μινσκ για την Ουκρανία που δίνουν στις δημοκρατίες του Ντονμπάς ένα ειδικό καθεστώς, οι οποίες σαμποτάρονταν από το Κίεβο, με την υποστήριξη της Δύσης», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Ρωσίας, επί του παρόντος, η Ευρωπαϊκή Ένωση «στέκεται απρόθυμη και ανίκανη να υποχρεώσει τα τσιράκια της στο Κοσσυφοπέδιο να εφαρμόσουν τις συμφωνίες του 2013 μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας για την ίδρυση μιας Κοινότητας Σερβικών Δήμων στο Κοσσυφοπέδιο που θα έχει το δικαίωμα να έχει τη δική της γλώσσα και παραδόσεις».

Κάνει δε παραλληλισμούς μεταξύ αυτής της κατάστασης και της ιστορίας των συμφωνιών του Μινσκ, υπογραμμίζοντας ότι η Ε.Ε. ήταν ο εγγυητής και στις δύο περιπτώσεις. «Φαίνεται ότι μοιράζονται την ίδια μοίρα», καταλήγει.

Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στην αποκατάσταση της ειρήνης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Η ρωσική ειρηνευτική αποστολή στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι έτοιμη να συμβάλει στην αποκατάσταση της ειρηνικής ζωής στην αυτοδιαλυμένη πλέον δημοκρατία του Νοτίου Καυκάσου, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση σπέρνουν την αστάθεια εκεί, αναφέρει ο κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, επικρίνοντας Ε.Ε. και ΗΠΑ για την παρέμβασή τους.

«Ενώ προάγουν τις γεωπολιτικές τους φιλοδοξίες, οι Βρυξέλλες επιβάλλουν τις υπηρεσίες τους ως μεσολαβητές στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία, προκαλώντας αστάθεια στον Νότιο Καύκασο από κοινού με την Ουάσιγκτον», τονίζει προσθέτοντας ότι «τώρα που οι ηγέτες του Ερεβάν και του Μπακού συμφώνησαν να αναγνωρίσουν αμοιβαία την κυριαρχία ο ένας του άλλου, έχει έρθει η ώρα να αποκατασταθεί η ειρηνική ζωή». «Η ρωσική ειρηνευτική αποστολή είναι έτοιμη να συμβάλει σε αυτό», προσθέτει.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα