ΑΘΗΝΑ
11:19
|
04.05.2024
Ο πρώην διευθυντής της CIA Ντέιβιντ Πετρέους προειδοποίησε ότι μια χερσαία εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα τρισχειρότερο «Μογκαντίσου».
Ο Μπένι Γκαντζ προέβλεψε ότι οι μάχες «θα διαρκέσουν πολύ»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η σύγκρουση μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ είναι μάλλον απίθανο να τελειώσει σύντομα, δήλωσε την Τετάρτη ο Μπένι Γκαντζ, μέλος του υπουργικού συμβουλίου έκτακτης ανάγκης πολέμου της χώρας και πρώην υπουργός Άμυνας, προσθέτοντας ότι μεγάλης κλίμακας εχθροπραξίες μπορεί να επεκταθούν πέρα από τη Λωρίδα της Γάζας.

Μιλώντας στην κηδεία του Οφίρ Λιμπστάιν, επικεφαλής του περιφερειακού συμβουλίου που φέρεται να σκοτώθηκε από μαχητές της Χαμάς, ο Γκαντζ προέβλεψε ότι οι μάχες «θα διαρκέσουν πολύ».

«Ο πόλεμος στο νότο – και αν χρειαστεί και στο βορρά ή οπουδήποτε αλλού – μπορεί να διαρκέσει μήνες και η ανοικοδόμηση θα διαρκέσει χρόνια. Μόνο όταν ολοκληρωθεί [η ανοικοδόμηση] θα είμαστε νικητές», δήλωσε, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Ο Γκαντζ υπηρέτησε ως υπουργός Άμυνας της προηγούμενης κυβέρνησης και τώρα είναι υπουργός χωρίς χαρτοφυλάκιο. Πρόσφατο δημοσίευμα θέλει τις μυστικές υπηρεσίες του Ιράν να ανακάλυψαν πως ο νυν πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, είχε στην κατοχή του υλικό και προσωπικές φωτογραφίες πολιτικών του αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένου και του Γκαντζ.

Αναφερόμενος σε ένα πιθανό βόρειο μέτωπο, ο Γκαντζ αναφερόταν στην ταραχώδη κατάσταση στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο και το ενδεχόμενο μιας κλιμάκωσης της προς το παρόν χαμηλής έντασης αντιπαράθεσης με την Χεζμπολάχ. Επιπλέον, το Ισραήλ έχει καταλάβει ένα τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν, που το φέρνει σε αντιπαράθεση και με τη Συρία.

Διαβάστε ακόμα:

Σύμφωνα με τον υπουργό, στόχος του Ισραήλ «δεν είναι απλώς να νικήσει τη Χαμάς, αλλά να εγγυηθεί ότι ο νότος θα είναι ένας 100% παράδεισος».

«Αφού νικήσουμε, σε όποιο μέτωπο πολεμήσουμε, θα αφοσιωθούμε σε αυτή την ανοικοδόμηση», τόνισε.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο κανάλι 12 του Ισραήλ, ο Γκάντι Σάμνι, πρώην διοικητής της Μεραρχίας της Γάζας του Ισραηλινού Στρατού, πρότεινε ότι οι ΗΠΑ, ο βασικός σύμμαχος της χώρας του, «περιμένουν από εμάς να καταστρέψουμε τη Χαμάς», προσθέτοντας ότι πιστεύει πως ο στρατός του Ισραήλ μπορεί να ανταποκριθεί σε έναν τέτοιο στόχο και είναι ικανός να ολοκληρώσει αυτή την αποστολή εντός έξι έως οκτώ μηνών.

«Αυτή είναι η πιο σκοτεινή μας ώρα» και «αυτό σημαίνει πως θα είναι ένας μακρύς πόλεμος, και θα χρειαστούμε τη συνεχή υποστήριξή σας», είπε σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στον Βρετανό ομόλογό του, Ρίσι Σούνακ.

Διαβάστε ακόμα:

Ένα μεγάλο Μογκαντίσου;

Ωστόσο, σχολιάζοντας το πιθανό χρονοδιάγραμμα της σύγκρουσης, ο πρώην διευθυντής της CIA, Ντέιβιντ Πετρέους, προειδοποίησε ότι μια χερσαία εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα «υπερδιογκωμένο Μογκαντίσου» (“Mogadishu on steroids”), αναφερόμενος στην αιματηρή μάχη του 1993 στη σομαλική πρωτεύουσα, στην οποία συμμετείχαν δυνάμεις των ΗΠΑ.

«Θα δείτε βομβιστές αυτοκτονίας, θα δείτε αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, θα υπάρχουν ενέδρες, παγίδες και το αστικό περιβάλλον, πάλι, δεν θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολο», είπε στο Politico.

Η βίαιη σύγκρουση μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου, όταν η παλαιστινιακή οργάνωση ξεκίνησε την Επιχείρηση «Πλημμύρα του Αλ-Άκσα», μια πολύπλευρη αιφνιδιαστική επίθεση που περιελάμβανε ένα μπαράζ ρουκετών και διεισδύσεις στο Ισραήλ από ξηρά, θάλασσα και αέρα σε αντίποινα για την εισβολή στο τέμενος Αλ Άκσα και την αυξημένη βία από τους Ισραηλινούς εποίκους. Η επίθεση της Χαμάς οδήγησε στο θάνατο πάνω από 1.400 Ισραηλινών στρατιωτών και αμάχων. Μαρτυρία που ήρθε στη δημοσιότητα τις τελευταίες μέρες υποδεικνύει πως μέρος των Ισραηλινών που έχασαν τη ζωή τους, έπεσαν νεκροί από σφαίρες των ισραηλινών δυνάμεων.

Σε απάντηση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε ότι το Ισραήλ βρισκόταν «σε πόλεμο», υποσχόμενος αντίποινα. Μέχρι στιγμής, τα ισραηλινά χτυπήματα αναφέρεται πως έχουν στοιχίσει τη ζωή περισσότερων από 3.700 Παλαιστινίων.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γερμανία: Εντοπίστηκε τάφος μισθοφόρου που πολέμησε στην Ουκρανία

Ο Μπέρνι Σάντερς δηλώνει στήριξη στις φοιτητικές κινητοποιήσεις

Πρώτη αποστολή ναυσιπλοΐας μεγάλων αποστάσεων από το Ναυτικό του Ιράν

Απάντησε ο Γεωργιανός πρωθυπουργός στις κατηγορίες του Σαρλ Μισέλ της Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα