ΑΘΗΝΑ
17:35
|
27.04.2024
Δεν θα επιστρέψει στη φυλακή η Κέικο Φουχιμόρι. Η ελίτ της Λίμα προσπαθεί να ακυρώσει τις ψήφους της υπαίθρου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κέικο Φουχιμόρι, η υποψήφια της λαϊκιστικής δεξιάς στις προεδρικές εκλογές του Περού, δεν θα επιστρέψει στη φυλακή στο πλαίσιο της έρευνας για διαφθορά που τη βαρύνει, αποφάσισε τη Δευτέρα (21/6) ο δικαστής Βίκτορ Σουνίγα, ενώ η χώρα αναμένει το επίσημο αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των εκλογών που διεξήχθη την 6η Ιουνίου.

“Το αίτημα της εισαγγελίας κηρύσσεται αβάσιμο” και αποφασίζεται να μην “προφυλακιστεί εκ νέου” η Κέικο Φουχιμόρι, ανακοίνωσε ο δικαστής Βίκτορ Σουνίγα έπειτα από δίωρη ακροαματική διαδικασία. παρούσης της κατηγορουμένης και παρόντων επίσης του συνηγόρου της και του εισαγγελέα αρμόδιου για υποθέσεις διαφθοράς Χοσέ Ντομίνγκο Πέρες.

Αρκετές δεκάδες υποστηρικτές της Κέικο Φουχιμόρι -κόρης του πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000), σήμερα εγκάθειρκτου μετά την καταδίκη του για υποθέσεις διαφθοράς και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας- συγκεντρώθηκαν μπροστά στο δικαστήριο.

Σημειώνεται ότι ο εισαγγελέας, Ντομίνγκο Πέρες είχε ζητήσει τη 10η Ιουνίου να “ανακληθεί” η αποφυλάκιση υπό όρους που απολαύει η υποψήφια και να “προφυλακιστεί εκ νέου”, διότι επικοινώνησε με μάρτυρα της υπόθεσης παρότι της έχει απαγορευθεί ρητώς.

Η υποψήφια “παραβιάζει συστηματικά τους κανόνες” που ορίζουν πως οφείλει “να μην επικοινωνεί με τους μάρτυρες” της υπόθεσης, τόνισε ο κ. Πέρες στην ακροαματική διαδικασία, χαρακτηρίζοντας τη συμπεριφορά της “προκλητική”.

Η Κέικο Φουχιμόρι μπόρεσε να είναι υποψήφια στις εκλογές παρότι εκκρεμεί σε βάρος της η έρευνα για τις δωροδοκίες που φέρεται να έλαβε από τη βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία Οντεμπρέχτ στη διάρκεια των προεκλογικών εκστρατειών της το 2011 και το 2016.

Υπενθυμίζεται ότι η Κέικο Φουχιμόρι έχει ήδη περάσει 16 μήνες προφυλακισμένη για την υπόθεση αυτή.

Μετά την αποφυλάκισή της τον Μάιο του 2020 εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, της επιβλήθηκε απαγόρευση να βγει από τα σύνορα του Περού και να επικοινωνεί με συγκατηγορούμενούς της ή μάρτυρες στην υπόθεση.

Έπειτα από έρευνα που διενεργούσε επί 28 μήνες, ο εισαγγελέας Πέρες άσκησε δίωξη σε άλλα 41 πρόσωπα για τα κακουργήματα “της σύστασης και συμμορίας, του ξεπλύματος χρήματος, της παρακώλυσης της δικαιοσύνης και της ψευδομαρτυρίας” που φέρονται να διέπραξαν.

Με βάση την επίσημη καταμέτρηση του 100% των ψηφοδελτίων της εκλογικής διαδικασίας, ο αριστερός δάσκαλος, συνδικαλιστής και υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς “Ελεύθερο Περού”, Πέδρο Καστίγιο,προηγείται με το 50,12% των ψήφων, ή με διαφορά περίπου 44.000 ψήφων.

Το εκλογοδικείο εξετάζει ακόμη τις προσφυγές της Κέικο Φουχιμόρι καθώς η επικεφαλής της λαϊκίστικής δεξιάς αμφισβητεί το προβάδισμα του υποψήφιου της ριζοσπαστικής αριστεράς Πέδρο Καστίγιο δυναμιτίζοντας με τους ισχυρισμούς της περί “νοθείας” την τεταμένη μετεκλογική ατμόσφαιρα της χώρας.

Τρεις εβδομάδες μετά το πέρας του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών που έφεραν μπροστά, αν και με μικρό προβάδισμα, τον “τσακρέρο” και δάσκαλο Πέδρο Καστίγιο, το εκλογοδικείο συνέχιζε να εξετάζει τις προσφυγές που κατατέθηκαν.

Θα ανακαταμετρηθούν τα ψηφοδέλτια που κατατέθηκαν σε 165 εκλογικά τμήματα: 151 εξ αυτών κατόπιν αιτημάτων της Κέικο Φουχιμόρι και μόλις 14 κατόπιν αιτημάτων του Πέδρο Καστίγιο.

Εκλογικοί εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων διεθνών παρατηρητών, διαβεβαίωσαν ότι δεν παρατηρήθηκε καμία παρατυπία στην εκλογική διαδικασία, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τους υποστηρικτές της Φουχιμόρι να βγουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι. 

Ο ροντέρο Καστίγιο από την πλευρά του, καθώς απλά περιμένει να ανακοινωθεί επίσημα νικητής, καλεί τους υποστηρικτές του να παραμείνουν “γαλήνιοι” καθώς χιλιάδες “φίλοι” του διαμαρτύρονται καταγγέλοντας “απειλή πραξικοπήματος”.

Το προβάδισμα του Καστίγιο είναι μια ριζική ανατροπή στο πολιτικό τερέν του Περού που τρομοκρατεί την ελίτ της Λίμα, καθώς τόσο ο ίδιος, όσο και η δεξαμενή των ψήφων του προέρχονται μακριά από τα κανάλια επικοινωνίας της -από τη ζούγκλα του Αμαζονίου ως τα υψίπεδα των Άνδεων και τις ακτές του Ειρηνικού.

“Η ένταση έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο” δήλωσε ο Χοσέ Ράγας, Περουβιανός ιστορικός στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Χιλής. “Η ελίτ της Λίμα δεν προσπαθεί απλώς να διατηρήσει την εξουσία – δεν είναι μόνο ότι δεν θέλουν να αναγνωρίσουν τη νίκη του Πέδρο Καστίγιο – αλλά προσπαθούν να ακυρώσουν τις ψήφους της υπαίθρου.”

Την Παρασκευή, ο προσωρινός πρόεδρος του Περού Φρανσίσκο Σαγάστι στηλίτερυσε ως “απαράδεκτη” την επιστολή που υπογράφηκε από εκατό σχεδόν συνταξιούχους στρατιωτικούς αξιωματούχους που προτρέπουν τις ένοπλες δυνάμεις να μην αναγνωρίσουν τον Καστίγιο εάν αναλάβει τα καθήκοντά του. “Θέλουν να παρακινήσουν τους ανώτερους διοικητές του Στρατού, του Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας να καταλύσουν το κράτος δικαίου”, είπε σε ομιλία προς το έθνος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Σακελλαρίδης: «Το σημαντικό για τη Νέα Αριστερά, είναι να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό»

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν βρίσκουν στοιχεία για ευθύνες Πούτιν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα