ΑΘΗΝΑ
19:17
|
28.04.2024
Το Κίεβο έχει τους τελευταίους μήνες εντείνει τις εκκλήσεις προς τους δυτικούς υποστηρικτές του να του παρέχουν F-16 και άλλα σύγχρονα μαχητικά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει στην Ουκρανία περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη επιπλέον των σοβιετικού σχεδιασμού μαχητικών αεροσκαφών που έχουν ήδη διαθέσει ορισμένα κράτη μέλη, αποκάλυψε ο Γενικός Γραμματέας της ευρωατλαντικής συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Το Κίεβο έχει τους τελευταίους μήνες εντείνει τις εκκλήσεις προς τους δυτικούς υποστηρικτές του να παρέχουν F-16 και άλλα σύγχρονα αεροσκάφη στην Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

Μιλώντας πριν από τη συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας στην αεροπορική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία σήμερα, ο Στόλτενμπεργκ διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ότι το ΝΑΤΟ θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο αξιωματούχος σημείωσε επίσης ότι υπάρχει συναίνεση μεταξύ των κρατών μελών ως προς το μέλλον της Ουκρανίας στη συμμαχία.

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, το ΝΑΤΟ επιδιώκει να βοηθήσει το Κίεβο στη μετάβασή του από τα όπλα της σοβιετικής εποχής στα δυτικά, καθιστώντας τον ουκρανικό στρατό διαλειτουργικό με τις ένοπλες δυνάμεις των κρατών-μελών του.

Προς το παρόν, ωστόσο, η εστίαση της συμμαχίας είναι στο να διασφαλιστεί ότι «η Ουκρανία θα επικρατήσει» και θα έχει τα μέσα για να αποκρούσει οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση από τη Ρωσία, τόνισε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

Όταν ρωτήθηκε για το εάν το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο να ικανοποιήσει τα αιτήματα του Κιέβου για μαχητικά αεροσκάφη, ο Στόλτενμπεργκ επεσήμανε ότι «οι σύμμαχοι έχουν παραδώσει, η Πολωνία, η Σλοβακία έχουν παραδώσει MiG-29».

Επιπλέον, «υπάρχει μια διαρκής συζήτηση και για άλλους τύπους αεριωθούμενων αεροσκαφών», είπε ο γενικός γραμματέας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποια μοντέλα εξετάζονται.

Κατά την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στο Κίεβο την Πέμπτη, ο Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος προσπάθησε να πιέσει τον Γ.Γ.του ΝΑΤΟ σχετικά με την έλλειψη σαφούς χρονοδιαγράμματος για την πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στο μπλοκ. Ο Ζελένσκι ζήτησε επίσης από τον Στόλτενμπεργκ να βοηθήσει «να ξεπεραστεί η απροθυμία» ορισμένων κρατών μελών όσον αφορά την παροχή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών.

Πριν από περίπου ένα μήνα, η Σλοβακία και η Πολωνία, κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσαν την παράδοση σοβιετικής κατασκευής Mig-29 στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει υποστηρίξει επανειλημμένα ότι οι παραδόσεις όπλων από τη Δύση στο Κίεβο χρησιμεύουν μόνο στην παράταση της αιματοχυσίας και ότι είναι αποφασισμένη να επιτύχει τους στόχους της στη γειτονική χώρα ανεξαρτήτως των δυτικών κινήσεων. Το Κρεμλίνο έχει επίσης επανειλημμένα προειδοποιήσει το ΝΑΤΟ ότι με την παράδοση όλο και πιο προηγμένων συστημάτων στην Ουκρανία, εμπλέκεται ολοένα και περισσότερο στη σύγκρουση, διακινδυνεύοντας ενδεχομένως μια άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Tα νομικά του σχεδίου Ανάν: Τι φοβερό μας μαθαίνουν για την Ελλάδα και την Κύπρο

Η Λατινική Αμερική συμμετέχει στην 5η διάσκεψη του Συνδέσμου Κοινοβουλευτικών για το Αλ Κουντς

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν συζητά νέο πρόγραμμα δανείων με την επικεφαλής του ΔΝΤ

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα