ΑΘΗΝΑ
20:26
|
28.04.2024
Οι Τζαμαϊκανοί θεωρούν πως είναι «ώρα να πουν αντίο» στο βρετανικό στέμμα, είπε στη βρετανική τηλεόραση η Τζαμαϊκανή υπουργός Νομικών και Συνταγματικών υποθέσεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον επόμενο μήνα, η κυβέρνηση της Τζαμάικας θα καταθέσει νομοσχέδιο για να διακόψει τους δεσμούς της χώρας με τη βρετανική μοναρχία και είναι πιθανό να απομακρύνει τον βασιλιά Κάρολο από την αρχηγία του κράτους έως το 2024, δήλωσε σήμερα στο Sky News η υπουργός Νομικών και Συνταγματικών υποθέσεων, Μαρλέν Μαλαχού Φόρτε.

«Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο γιορτάζει τη στέψη του Βασιλιά, αυτό είναι για το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε η υπουργός. «Η Τζαμάικα επιδιώκει να γράψει ένα νέο σύνταγμα… το οποίο θα διακόψει τους δεσμούς με τον μονάρχη ως αρχηγό του κράτους μας».

«Η κυβέρνησή μου λέει ότι πρέπει να το κάνουμε τώρα», συνέχισε, προσθέτοντας ότι οι Τζαμαϊκανοί θεωρούν πως είναι «ώρα να πουν αντίο» στο βρετανικό στέμμα.

Η κυβέρνηση της Τζαμάικας θα χαιρετίσει τη στέψη του Καρόλου Γ’ αυτό το Σαββατοκύριακο με το να καταθέσει ένα νομοσχέδιο τον επόμενο μήνα με στόχο να γίνει η Τζαμάικα δημοκρατία. Ένα τέτοιο νομοσχέδιο θα μπορούσε να πάρει περίπου εννέα μήνες για να ψηφιστεί και θα ακολουθηθεί από δημοψήφισμα που θα δίνει στον λαό της Τζαμάικας τον τελευταίο λόγο, εξήγησε η Μαλαχού Φόρτε

Μέρες πριν από τη στέψη του Καρόλου, μια δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι πολίτες στις μισές σχεδόν χώρες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας – συμπεριλαμβανομένης της Τζαμάικας – θα ψήφιζαν υπέρ της κατάργησης της βασιλείας, αν τους δινόταν η ευκαιρία.

Βρετανική αποικία από το 1655, η Τζαμάικα έγινε ανεξάρτητη το 1962. Παρέμεινε, ωστόσο, ένα βασίλειο της Κοινοπολιτείας με αρχηγό κράτους τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’. Διαδοχικές κυβερνήσεις της Τζαμάικας υποσχέθηκαν να αντικαταστήσουν τον μονάρχη με πρόεδρο, αλλά όλες είτε ηττήθηκαν από αντιπάλους που ήταν υπέρ της Κοινοπολιτείας είτε εγκατέλειψαν τα καθήκοντά τους πριν εκπληρώσουν την υπόσχεσή τους.

Αν και οι περισσότεροι Τζαμαϊκανοί τώρα προτιμούν την αβασίλευτη δημοκρατία, πολλοί «ένιωθαν θερμή στοργή και ταυτίστηκαν με τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’», είπε ο Μαλαχού Φόρτε στο Sky News. «Δεν ταυτίζονται, όμως, με τον βασιλιά Κάρολο. Μας είναι ξένος όσο μας πάει. Τόσο απλά». Άλλοι βλέπουν τη μοναρχία ως πηγή σταθερότητας, με ορισμένους ηλικιωμένους κατοίκους του Κίνγκστον να λένε στον βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα ότι ο λαός της Τζαμάικας δεν είναι «έτοιμος» να κυβερνήσει τον εαυτό του.

Η Βρετανία μετέφερε περίπου 600.000 Αφρικανούς σκλάβους στην Τζαμάικα και οι Βρετανοί γαιοκτήμονες επωφελήθηκαν από φυτείες στο νησί. Ο Ρεπουμπλικανισμός, είπε η υπουργός, έχει να κάνει και με το «να αποχαιρετίσουμε μια μορφή διακυβέρνησης που συνδέεται με το οδυνηρό παρελθόν της αποικιοκρατίας και του διατλαντικού δουλεμπορίου».

Ενώ ο πρίγκιπας Γουίλιαμ της Βρετανίας αναγνώρισε πέρυσι ότι «η δουλεία ήταν απεχθής», η Μαλαχού Φόρτε απαιτεί περισσότερα από τη μοναρχία. «Τίποτα λιγότερο από μια πλήρη συγγνώμη και από συγκεκριμένα βήματα για την αποκατάσταση του λάθους δεν αρκεί», είπε, προσθέτοντας ότι η διεκδίκηση αποζημιώσεων «είναι αυτό που θέλει ο λαός της Τζαμάικα και κάτι που θα κάνει η κυβέρνηση».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Άσαντ καλεί σε αραβική αλληλεγγύη για να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή

Tα νομικά του σχεδίου Ανάν: Τι φοβερό μας μαθαίνουν για την Ελλάδα και την Κύπρο

Η Λατινική Αμερική συμμετέχει στην 5η διάσκεψη του Συνδέσμου Κοινοβουλευτικών για το Αλ Κουντς

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν συζητά νέο πρόγραμμα δανείων με την επικεφαλής του ΔΝΤ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα