ΑΘΗΝΑ
22:58
|
26.04.2024
Ο στρατηγός Σέσαρ Αστουδίγιο, υπέβαλε την παραίτησή του την Κυριακή, τρεις ημέρες μετά την ανακήρυξη της νίκης του Πέδρο Καστίγιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο αρχηγός του περουβιανού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, στρατηγός Σέσαρ Αστουδίγιο, υπέβαλε την παραίτησή του την Κυριακή 25/7, τρεις ημέρες μετά την ανακήρυξη της νίκης του δασκάλου και ηγέτη του Περού Λίμπρε, Πέδρο Καστίγιο στις προεδρικές εκλογές, ανέφερε στρατιωτική πηγή.

“Η παραίτηση έχει επιβεβαιωθεί, δεν θα δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες” είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στο περουβιανό ΓΕΕΘΑ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Perú 21, ο στρατηγός Αστουδίγιο ζήτησε να αποστρατευθεί την Τετάρτη 28η Ιουλίου, την ημέρα της ορκωμοσίας του εκλεγμένου προέδρου Καστίγιο.

Ο μεταβατικός πρόεδρος, Φραντσίσκο Σαγάστι, δεν συνέδεσε το αίτημα της παραίτησης με τη νίκη του ροντέρο Καστίγιο.

Ο στρατηγός Αστουδίγιο, 60 ετών, είχε αναλάβει την ηγεσία του γενικού επιτελείου τον Οκτώβριο του 2018.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει του 2ου γύρου των προεδρικών εκλογών, της 6η Ιουνίου, απόστρατοι οργάνωσαν πορείες υποστήριξης υπέρ της υποψήφιας της λαϊκιστικής δεξιάς Κέικο Φουχιμόρι, αλλά στις εκδηλώσεις αυτές δεν ενεπλάκησαν αξιωματικοί εν ενεργεία, καθώς το Σύνταγμα το απαγορεύει.

Ο Πέδρο Καστίγιο, 51 ετών, ανακηρύχθηκε εκλεγμένος πρόεδρος την προηγούμενη Δευτέρα, έπειτα από έξι εβδομάδες εξέτασης των προσφυγών που είχαν κατατεθεί από την αντίπαλό του, Κέικο Φουχιμόρι, που χρησιμοποίησε κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο για να αναρριχηθεί στον προεδρικό θώκο καθώς αρνούνταν να αποδεχθεί την εκλογική ήττα της και η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο της δικαιοσύνης για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος, υποθέσεις για τις οποίες έχει εκτίσει ήδη 16 μήνες προφυλάκισης.

Yπόσχεται να καταπολεμήσει τις κοινωνικοοικονομικές και φυλετικές διακρίσεις ενώνοντας το διχασμένο Περού.

Ο τσακρέρο αναλαμβάνει τα καθήκοντά του την Τετάρτη 28/7, δύο αιώνες μετά από την ανεξαρτησία του Περού, που ανακηρύχθηκε την 28η Ιουλίου 1821. Θα ορκιστεί συμβολικά μία ημέρα αργότερα στην Πάμπα Κίνουα, όπου διεξήχθη η ιστορική μάχη του Αγιακούτσο την 9η Δεκεμβρίου 1824.

Στην τελετή της ορκωμοσίας του αναμένεται να είναι παρόντες οι ηγέτες αρκετών χωρών της περιοχής, καθώς και ο μονάρχης της Ισπανίας, ο Φίλιππος ο 6ος.

Ύπενθυμίζεται πως ο δάσκαλος και συνδικαλιστής Καστίγιο,  κέρδισε το 50,12% των ψήφων στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, και αν και με μικρή διαφορά 44.000 ψήφων, θα έπρεπε ήδη να έχει ανακυρηχθεί αρχηγός του κράτους.

Σημειώνεται ότι ο προσωρινός πρόεδρος του Περού Φρανσίσκο Σαγάστι είχε στηλιτεύσει ως “απαράδεκτη” την επιστολή που υπογράφηκε από εκατό σχεδόν συνταξιούχους στρατιωτικούς αξιωματούχους που προέτρεπαν τις ένοπλες δυνάμεις να μην αναγνωρίσουν τον Καστίγιο. “Θέλουν να παρακινήσουν τους ανώτερους διοικητές του Στρατού, του Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας να καταλύσουν το κράτος δικαίου”, είχε τονίσει σε ομιλία προς το έθνος των Άνδεων.

Το προβάδισμα του Καστίγιο είναι μια ριζική ανατροπή στο πολιτικό τερέν του Περού καθώς τίθεται επί τάπητος το οικονομικό μοντέλο της χώρας, προοπτική που τρομοκρατεί τη δεξιά ελίτ της Λίμα.

Ποιος είναι ο τσακρέρο;

Ο Πέδρο Καστίγιο γεννήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου του 1969 στην επαρχία Τσότα, τμήμα της Καχαμάρκα, μία από τις φτωχότερες περιοχές του Περού μολονότι διαθέτει μεγάλα ορυχεία χρυσού. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας του κι αργότερα ως νέος, ήταν ροντέρο (όπως τονίζει) μέλος δηλαδή μιας οργάνωσης αγροτών στην πόλη Πούνια από την οποία και κατάγεται.

Η αγροτική ρόντα (Ronda) όπως είναι γνωστή στο Περού, προέκυψε ως απάντηση στην ελλειπή κρατική προστασία και έτσι μέσω των “ροντέρος” ο αγροτικός πληθυσμός μπορούσε να προστατευτεί από τους αντάρτες των Sendero Luminoso (Φωτεινό Μονοπάτι) και MRTA.

Ο αριστερός πολιτικός, σπούδασε δάσκαλος στο Ανώτερο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Oκτάβιο Μάτα Κοντρέρας. Το 1995, ξεκίνησε να εργάζεται ως δάσκαλος δημοτικού σχολείου στη γεννέτειρά του την Πούνια. Επιπλέον κατέχει και μεταπτυχιακό στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Σέσαρ Βαγιέχο.

Ο Καστίγιο ηγήθηκε σε απεργίες εκπαιδευτικών, ήταν μέλος της Επιτροπής της Καχαμάρκα του πολιτικού κόμματος “Peru Posible” (2002) και ξεκίνησε την καριέρα του ως πολιτικός το 2005, αφού προηγουμένως είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να διεκδικήσει την περιφέρεια της Ανγκουα στην Καχαμάρκα.

Το 2017 αποχώρησε από το “Peru Posible” και έγινε δημοφιλής σε εθνικό επίπεδο ως πρωτεργάτης των απεργιών των εκπαιδευτικών, που διαμαρτύρονταν ενάντια στο νομοσχέδιο της τότε υπουργού Παιδείας Μαριλού Μαρτενς που καταβαράθρωνε τους μισθούς τους.

Τον Οκτώβριο του 2020 ανακοίνωσε ότι θα βάλει υποψηφιότητα για την προεδρία με το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, Peru Libre (Eλεύθερο Περού).

Στις προεκλογικές δημοσκοπήσεις πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών, το όνομά του δεν συμπεριλαμβανόταν στη λίστα των έξι πρώτων υποψηφίων για την προεδρία.

Ο Καστίγιο υποσχέθηκε στον Περουβιανό λαό από την σάρκα του οποίου αναδύθηκε, ότι δεν πρόκειται να πλουτίσει, τονίζοντας εφόσον εκλεγεί, θα αντλήσει από τον προεδρικό μισθό του μόνο το ποσό που ισοδυναμεί με το μηνιάτικο ενός δασκάλου. “Αυτό μου αρκεί για να ζω” σημείωσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα