ΑΘΗΝΑ
03:56
|
28.04.2024
Μέσα στο κρύο του χειμώνα της Λίμα, εκατοντάδες υποστηρικτές του Καστίγιο, από τα βουνά και τη ζούγκλα, διανυκτερεύουν σε σκηνές απέναντι από το εκλογοδικείο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έναν μήνα αφότου διεξήχθη ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών της 6ης Ιουνίου, το Περού αγνοεί το όνομα του επόμενου αρχηγού του κράτους.

Μέσα στο κρύο του χειμώνα της Λίμα, εκατοντάδες υποστηρικτές του Καστίγιο, από τα βουνά και τη ζούγκλα, περνούν τη νύχτα σε περίπου 180 σκηνές που έχουν στήσει στην Πλατεία της Δημοκρατίας.

Εγκαταστάθηκαν απέναντι από το κτήριο όπου εδρεύει το εκλογοδικείο (Jurado Nacional de Elecciones, JNE), το όργανο που εξετάζει τις προσφυγές και οι οποίες υποβλήθηκαν στην πλειονότητά τους από τη δεξιά Κέικο Φουχιμόρι, που χρησιμοποιεί κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο για να αναρριχηθεί στον προεδρικό θώκο.

Κατεβαίνοντας από τα υψίπεδα των Άνδεων και από τις φτωχές περιοχές της της ζούγκλας του Αμαζονίου, οι υποστηρικτές του δασκάλου και συνδικαλιστή, Πέδρο Καστίγιο, ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές, παραμένουν εδώ και τρεις εβδομάδες στην Πλατεία της Δημοκρατίας.

“Η διαμονή σε μια σκηνή είναι δύσκολη, κάνει κρύο και δεν κοιμόμαστε καλά, αλλά αξίζει τον κόπο αυτό που κάνουμε”, τονίζει ο Μαρτίν Κίσπε που έφτασε στην πρωτεύουσα, από την περιοχή της Σάντα Τερέζα των Άνδεων.

“Το εκλογοδικείο πρέπει να ανακηρύξει (σ.σ. νικητή) τον Πέδρο Καστίγιο για να τελειώνει όλο αυτό”, συνεχίζει ο 35χρονος Κίσπε, που μένει μαζί με τη γυναίκα του και την κόρη τους σε μια μικρή σκηνή με πλαστικό κάλυμμα για προστασία από την υψηλή υγρασία.

Στον αγώνα συμμετέχει και ο 66χρονος ηγέτης των ιθαγενών του Αγουαχούν, Μερίνο Τριγκόσο, που φοράει ένα φτερό και ένα παραδοσιακό κολιέ. “Σκοπεύω να παραμείνω μέχρι να καταπολεμήσω τη διαφθορά”, τόνισε στο AFP.

“Θα παραμείνουμε εδώ ωσότου να ανακοινωθεί ότι εκλέχθηκε ο Καστίγιο. Αν όχι, θα περάσουμε σε πιο ριζοσπαστικές κινήσεις”, προειδοποιεί η Μαρούχα Ινκίγια, που εγκατέλειψε την Κοάτα (νότια), κοντά στη λίμνη Τιτικάκα, στα σύνορα με τη Βολιβία, για να υπερασπιστεί την ψήφο της.

Γύρω από τον καταυλισμό, περίπου 200 ροντέρος, μέλη των αγροτικών περιπόλων, σε μια από τις οποίες ανήκε άλλοτε ο κ. Καστίγιο, εγγυώνται την ασφάλεια του πρόχειρου καταυλισμού των υποστηρικτών του Καστίγιο που κέρδισε το 50,12% των ψήφων και ο οποίος, αν και με μικρή διαφορά 44.000 ψήφων, θα έπρεπε ήδη να έχει ανακυρηχθεί αρχηγός του κράτους. Η αγροτική ρόντα (Ronda) όπως είναι γνωστή στο Περού, προέκυψε ως απάντηση στην ελλειπή κρατική προστασία και έτσι μέσω των “ροντέρος” ο αγροτικός πληθυσμός μπορούσε να προστατευτεί από τους αντάρτες των Sendero Luminoso (Φωτεινό Μονοπάτι) και MRTA.

Tην Τρίτη οι φίλοι του Καστίγιο πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας και συγκρούστηκαν έξω από το κογκρέσο με την αστυνομία η οποία προσπάθησε να εμποδίσει τη διαμαρτυρίας τους. Οι αντι-φουχιμοριστές απαιτούν από την JNE να επιλύσει τα αιτήματα ακυρότητας των ψηφοδελτίων που υπέβαλε η “Λαϊκή Δύναμη” της Φουχιμόρι και να ανακηρύξει άμεσα νέο πρόεδρο τον Πέδρο Καστίγιο.

Περίπου 700 μέτρα μακριά από τους αντι-φουχιμοριστές, υποστηρικτές της κόρης του πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000), εγκάθειρκτου σήμερα μετά την καταδίκη του για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και διαφθορά, παραμένουν επίσης απέναντι από το δικαστικό μέγαρο.

Παρά την πόλωση, που έχει ενισχυθεί από φασιστικές ομάδες της Λίμα, δεν έχουν ξεσπάσει βίαια επεισόδια αφότου έκλεισαν οι κάλπες, πριν από έναν μήνα.

Ντυμένοι κυρίως με στολές της περουβιανής εθνικής ποδοσφαίρου, οι φουχιμοριστές ήρθαν κυρίως από φτωχές συνοικίες της Λίμα, ακολουθώντας τις παροτρύνσεις της Φουχιμόρι που αμφισβητεί το προβάδισμα του Πέδρο Καστίγιο δυναμιτίζοντας με τους ισχυρισμούς της περί “νοθείας” την τεταμένη μετεκλογική ατμόσφαιρα.

“Δεν θέλουμε μια κομμουνιστική χώρα, θέλουμε μια χώρα ελεύθερη για να μην υποφέρουν τα παιδιά μας από την τρομοκρατία όπως τη δεκαετία του 1980”, λέει η 55χρονη κομμώτρια Ντίνα Αμάγια, αναφερόμενη στα χρόνια της δράσης των μαοϊστών ανταρτών του Φωτεινού Μονοπατιού και των γκεβαριστών ανταρτών του Επαναστατικού Κινήματος Τουπάκ Αμάρου.

Σημειώνεται ότι οι φουχιμοριστές κατηγορούν τον Καστίγιο από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ότι συνδέεται με τους μαοϊστές αντάρτες, και κινήματα όπως το Movadef (Κίνημα για την Αμνηστία και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα), το οποίο ζητεί την ελευθερία του Αμπιμαέλ Γκουσμάν, ηγέτη της μαοϊκής αντάρτικης οργάνωσης Sendero Luminoso (Φωτεινό Μονοπάτι). Ο Καστίγιο έχει αρνηθεί ότι διατηρούσε οποιαδήποτε σχέση με τον Γκουσμάν και το “Φωτεινό Μονοπάτι”.

“Αυτές οι εκλογές είναι αντισυνταγματικές”, η δημοκρατία δεν είναι “υπό διαπραγμάτευση”, ισχυρίζεται ο 30χρονος, ελεύθερος επαγγελματίας, Έρικ Λούκε.

Η Κέικο Φουχιμόρι από την πλευρά της πήγε να δει τους υποστηρικτές της την περασμένη Κυριακή και τους κάλεσε να μην εγκαταλείψουν.

“Σας καλώ να συνεχίσετε τον αγώνα αυτόν, αυτή είναι η στιγμή, δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω, πρέπει να συνεχίσουμε με ακόμη περισσότερη αποφασιστικότητα”, είπε βάζοντας λάδι στη φωτιά του μετεκλογικού διχασμού που προωθεί η ίδια, ακολουθώντας την πρακτική του Ντόναλντ Τραμπ.

Συνωμοσία κατά του τσακρέρο

Την προηγούμενη εβδομάδα ηχητικά ντοκουμέντα που βγήκαν στη δημοσιότητα αποκάλυψαν ότι οργανωνόταν σχέδιο πραξικοπήματος κατά του ηγέτη του Περού Λίμπρε, Πέδρο Καστίγιο, με εγκέφαλο τον πρώην αρχηγό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών του Περού και ένθερμο υποστηρικτή της Κέικο Φουχιμόρι, Βλαντίμιρο Μοντεσίνος Τόρες με σκοπό να τον εμποδίσει να αναλάβει την προεδρία.

Σημειώνεται επίσης ότι ο Βλαντιμίρο Μοντεσίνος Tόρες ηγήθηκε της βίας και της καταπίεσης που σηματοδότησε το καθεστώς του πατέρα της Κέικο, Αλμπέρτο Φουχιμόρι.

Ο Μοντεσίνος εκτίει ποινή φυλάκισης 25 ετών για εγκλήματα που διεπράχθησαν κατά τη διάρκεια της θητείας του ως επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης της δωροδοκίας εκλεγμένων εκπροσώπων του Κογκρέσου για να αποχωρήσουν από την αντιπολίτευση και να ενταχθούν στο δεξιό μπλοκ.

Ο Μοντεσίνος είχε ισχυρούς δεσμούς με την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ και πιστεύεται ότι είχε λάβει περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια (7,21 εκατομμύρια λίρες) από την Ουάσινγκτον στο πλαίσιο της αποκαλούμενης “αντιτρομοκρατικής δραστηριότητας”.

Υπενθυμίζεται ότι η Κέικο Φουχιμόρι βρίσκεται στο στόχαστρο της δικαιοσύνης για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος, υποθέσεις για τις οποίες έχει εκτίσει ήδη 16 μήνες προφυλάκισης.

Εισαγγελέας έχει ζητήσει να επιβληθεί ποινή τριάντα χρόνων κάθειρξης στη 46χρονη πολιτικό, που φέρεται να δωροδοκήθηκε από τη βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία Οντεμπρέχτ κατά τη διάρκεια των προεκλογικών εκστρατειών της το 2011 και το 2006. Έχασε και τις δύο φορές στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Αν και η αποστολή εκλογικών παρατηρητών του ΟΑΚ, καθώς και οι ΗΠΑ και η ΕΕ εκτίμησαν ότι η εκλογική διαδικασία ήταν ελεύθερη, δίκαιη και διαφανής και υπερασπίστηκαν το έργο της εκλογικής επιτροπής και του εκλογοδικείου (Jurado Nacional de Elecciones, JNE), που είναι αρμόδιο για την εξέταση των προσφυγών, η Φουχιμόρι εξακολουθεί να δυναμιτίζει την τεταμένη μετεκλογική ατμόσφαιρα της χώρας, προκαλώντας χείμαρο ρατσιστικών αντιδράσεων στις ακροδεξιές “σέχτες” της Λίμα.

Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και σύμμαχοι της Φουχιμόρι παίρνουν πλέον αποστάσεις από την “εμμονή” της υποψήφιας καλώντας την να σταματήσει την σπέκουλα.

Ας μην ξεχνάμε ότι το προβάδισμα του Καστίγιο είναι μια ριζική ανατροπή στο πολιτικό τερέν του Περού καθώς τίθεται επί τάπητος το οικονομικό μοντέλο της χώρας, προοπτική που τρομοκρατεί την ελίτ της Λίμα.

Ο επόμενος πρόεδρος του Περού κανονικά θα πρέπει να ορκιστεί και να αναλάβει καθήκοντα την 28η Ιουλίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα