ΑΘΗΝΑ
12:31
|
26.04.2024
Σαν σήμερα, στις 23 Νοεμβρίου του 1980, υποκύπτει στα τραύματά του ο Κύπριος φοιτητής, Ιάκωβος Κουμής μετά τον ξυλοδαρμό του από τα ΜΑΤ του Ράλλη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σαν σήμερα, στις 23 Νοεμβρίου του 1980, υποκύπτει στα τραύματά του ο Κύπριος φοιτητής, Ιάκωβος Κουμής. Ο Κουμής ήταν ουσιαστικά επί μία βδομάδα κλινικά νεκρός στο νοσοκομείο, όπου είχε μεταφερθεί μετά από την πορεία του Πολυτεχνείου, την Κυριακή στις 16 του μήνα, και τον άγριο ξυλοδαρμό του από τα ΜΑΤ του Ράλλη. Κι αν αυτή η τελευταία φράση δημιουργεί δυσάρεστους συνειρμούς με τον πατέρα του τότε πρωθυπουργού και τα Τάγματα Ασφαλείας της κατοχικής κυβέρνησής του, δεν απέχει και τόσο από την πραγματικότητα.

Είναι χαρακτηριστικό πως αντέδρασαν έντονα ακόμα και μετριοπαθείς αστοί πολιτικοί, όπως ο Ζίγδης, που παρομοίασε τα ΜΑΤ με σώμα των Ες-Ες, χειρότερο από την ΕΣΑ της χούντας και από τους Ιταλούς φασίστες κατακτητές. Η απάντηση του Ράλλη στη Βουλή ήταν μια βιβλική αναφορά στη ρομφαία του Αρχάγγελου Μιχαήλ, που αμύνεται από τους δαίμονες με σπάθη κι όχι με άνθη.

Τη ρομφαία του Ράλλη και των ΜΑΤ είχαν δοκιμάσει εκείνη τη μέρα εκατοντάδες διαδηλωτές, με τους τραυματίες να φτάνουν συνολικά τους 150, σε μια πρωτόγνωρη επιχείρηση κρατικής καταστολής.

Το αποκορύφωμα ήρθε με τη δολοφονία της Σταματίνας Κανελλοπούλου, μιας 20χρονης εργάτριας από το Περιστέρι, που έπεσε αιμόφυρτη και αναίσθητη στην οδό Πανεπιστημίου από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα των αστυνομικών, με το ιατροδικαστικό πόρισμα να κάνει λόγο για 18 χτυπήματα στο κρανίο, πολλαπλά κατάγματα και βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Η Κανελλοπούλου ξεψύχησε στο Ιπποκράτειο, όπου μεταφέρθηκε εσπευσμένα, προτού προλάβουν οι γιατροί να της δώσουν τις πρώτες βοήθειες.

Το αντίστοιχο πόρισμα για τον Ιάκωβο Κουμή ήταν αποκόλληση τμήματος του εγκεφάλου από ισχυρό χτύπημα με γκλομπ, που δέχτηκε πισώπλατα και επέφερε το θάνατό του, μία εβδομάδα μετά. Σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες, ο Κουμής δεν είχε καν συμμετοχή στα επεισόδια, καθώς πορεύτηκε με τον κύριο όγκο της πορείας του Πολυτεχνείου -συμμετέχοντας σε μια μετριοπαθή πολιτική ομάδα για το Κυπριακό- που διαλύθηκε στο Σύνταγμα και βρισκόταν σε ένα καφενείο παρακείμενο στην Πλατεία.

Η σορός του 24χρονου φοιτητή, που καταγόταν από την Αμμόχωστο και έζησε στην εφηβεία του το ξεριζωμό με το πραξικόπημα κατά του Μακάριου και τον Αττίλα Ι και ΙΙ, μεταφέρθηκε στην πατρίδα του. Η κηδεία του είχε μαζική λαϊκή συμμετοχή και φορτισμένη ατμόσφαιρα, αλλά καμία επίσημη παρουσία αντιπροσώπου της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης ή της ελληνικής πρεσβείας.

Η ελληνική κυβέρνηση εξάλλου φρόντισε να καλύψει πολιτικά τους δολοφόνους του Κουμή και της Κανελλοπούλου. Παρά τις μηνύσεις των οικογενειών που ζητούσαν επιτακτικά να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, η ΕΔΕ που διατάχτηκε δεν οδήγησε σε κανένα αποτέλεσμα κι όσοι τους αποδόθηκαν κατηγορίες, απαλλάχθηκαν οριστικά μερικά χρόνια αργότερα.

ΠΗΓΗ: Left.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Κινητοποίηση φοιτητών έξω από τα γραφεία της CVC

Θεσσαλονίκη: 44χρονος πυροβόλησε και σκότωσε σκύλο στη Θέρμη

Τι απαντά ο γιατρός για τον θάνατο του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου

Ένοχος ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα