ΑΘΗΝΑ
13:03
|
02.05.2024
Με τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών να γιγαντώνονται, η Μενδώνη εμμένει στην απόφασή της για υποβάθμιση του πολιτισμού!
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αμετανόητη και χωρίς καμία συγκίνηση φαίνεται να στέκεται η Μενδώνη μπροστά στις πολυήμερες κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών.

«Η απόφασή τους αυτή δεν εδράζεται σε κανένα υπόβαθρο», τόνισε χαρακτηριστικά κατά την τοποθέτησή της στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, εξηγώντας πως η κυβέρνηση παρενέβη και ψήφισε διάταξη για τους καλλιτέχνες.

«Το προεδρικό διάταγμα ρυθμίζει τα προσόντα για τις προσλήψεις σε θέσεις διοικητικού και όχι καλλιτεχνικού χαρακτήρα. Δεν αλλάζει τίποτα στον τρόπο που οι καλλιτέχνες αμείβονται ή προσλαμβάνονται για καλλιτεχνική δουλειά στο Δημόσιο», σημείωσε και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση ψήφισε νομοθετική ρύθμιση που καθιστά σαφές πως οι καλλιτέχνες εξαιρούνται από το ΑΣΕΠ και πληρώνονται με άλλο τρόπο. «Καθίσταται σαφές και ότι στους δήμους θεσπίζεται ειδικό μισθολόγιο που αναγνωρίζει τη φύση του καλλιτεχνικού επαγγέλματος. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει καθαρές λύσεις για να αποκτήσει η χώρα ένα σύγχρονο σύστημα εκπαίδευσης για τις τέχνες», είπε.

Η υπουργός Πολιτισμού εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως κάλεσε την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναγνωρίσει ως ΤΕ τα δικαιώματα των καλλιτεχνών, κάτι όμως που άγγιξε για πέντε χρόνια που ήταν αυτός στην κυβέρνηση. «Είναι δέσμιος συντεχνιακών συμφερόντων και δεν θέλει να δεσμευτεί για την ανωτατικοποίηση των παραστατικών σπουδών», είπε με νόημα.

Ενώ, ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης σε έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση αναφοράς που είχε υποβάλει η βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη αναφέρει «Οι τίτλοι σπουδών τόσο των δραματικών σχολών όσο και των σχολών χορού δεν άλλαξαν επίπεδο διά του ΠΔ 85/2022». Στο προοίμιο της απάντησής του, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού σπεύδει να διευκρινίσει ότι «το ΥΠΠΟΑ δεν έχει την αρμοδιότητα να τροποποιήσει το ΠΔ85/2022, καθώς αφορά αρμοδιότητα του υπουργείου Εσωτερικών».

Ως προς το θέμα αν το ΠΔ 85/2022 «άλλαξε το επίπεδο» των τίτλων σπουδών των καλλιτεχνικών σχολών, ο κ. Γιατρομανωλάκης δηλώνει ότι τo ζήτημα αποτελεί πρωτίστως αρμοδιότητα των υπουργείων Εσωτερικών και Παιδείας. «Οι τίτλοι των δραματικών σχολών είναι διαβαθμισμένοι στο επίπεδο 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων του ΕΟΠΠΕΠ από το 2015. Στο επίπεδο 5 ήταν και επί ΣΥΡΙΖΑ, δεν “κατέβηκαν” επίπεδο. Ενημερωτικά, στο επίπεδο 6 βρίσκονται οι τίτλοι σπουδών των ΑΕΙ και στο επίπεδο 4 είναι το απολυτήριο Λυκείου. Για να τροποποιηθεί το επίπεδο των τίτλων σπουδών της οποιασδήποτε σχολής θα έπρεπε να τροποποιηθεί το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, όπως έχει διαμορφωθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, ΕΟΠΠΕΠ. Το ΠΔ 85/2022 δεν έχει καμία σχέση με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων», σημειώνει ο κ. Γιατρομανωλάκης.

Η κατηγορία των ΔΕ

Ως προς το επιχείρημα ότι «οι απόφοιτοι όλων αυτών των σχολών εξομοιώνονται με αποφοίτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», ο κ. Γιατρομανωλάκης αναφέρει ότι το ΠΔ 85/2022 στην παρ. 1 του άρ. 5 ορίζει σαφώς ότι στην κατηγορία ΔΕ δεν βρίσκονται μόνο οι απόφοιτοι Λυκείου. Βρίσκονται και όσοι έχουν μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση (δηλαδή το Επίπεδο 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων του ΕΟΠΠΕΠ), όπως και οι απόφοιτοι δραματικών σχολών. «Συνεπώς, η θέση ότι οι απόφοιτοι των ανώτερων δραματικών σχολών και των ανώτερων σχολών χορού εξομοιώνονται με αποφοίτους λυκείου είναι απολύτως ανακριβής σύμφωνα με το άρ. 5 παρ. 1 του ίδιου του ΠΔ 85/2022, καθώς η κατηγορία ΔΕ δεν περιλαμβάνει μόνο αποφοίτους λυκείου, αλλά ρητά περιλαμβάνει και όσους έχουν μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση, πράγμα που αποσιωπάται στον δημόσιο διάλογο», τονίζει ο κ. Γιατρομανωλάκης.

«Προς επίρρωση του ότι οι απόφοιτοι ανώτερων δραματικών σχολών και σχολών χορού δεν εξομοιώνονται με αποφοίτους λυκείου μέσω του ΠΔ», ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού στο έγγραφό του παραθέτει ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος, της 18.12.2017, επί ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, στην οποία αναφέρεται ότι «οι καλλιτέχνες βρίσκονται σε ένα επαγγελματικό αδιέξοδο, αφού αντιμετωπίζονται ως απόφοιτοι Λυκείου, ενώ έχουν ξοδέψει πολλά χρόνια και πολύ χρήμα σε καλλιτεχνικές σχολές». Παραθέτει επίσης ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος που είχε καλέσει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας τα μέλη της καλλιτέχνες έξω από το υπουργείο Παιδείας, στις 19.01.2018, επί ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, και ανέφερε ότι «η πρόταση του υπουργείου Παιδείας εξυπηρετεί συντεχνιακά συμφέροντα και υπογράφει τη θανατική καταδίκη των καλλιτεχνικών σπουδών στην Ελλάδα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΕΠΑΛ: Από το ξύλο για γειτονιές και οπαδικά στις γροθιές για ένα like ή γιατί κοίταξε το αγόρι της συμμαθήτριας

ΣΕΤΕΠΕ : Το Δώρο Πάσχα δεν έχει καταργηθεί

Νοσοκομείο «Έλενα»: Κακοποιητική μεταχείριση θύματος βιασμού από την ΕΛ.ΑΣ

Τούρκος αθλητής απειλείται από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία επειδή ύψωσε παλαιστινιακή σημαία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα