ΑΘΗΝΑ
03:04
|
01.05.2024
Με φόντο τον εξοβελισμό της Κίνας από την περιοχή το Στέιντ Ντινάρτμεντ ανακοίνωσε επέκταση των συμφωνιών του με την Μικρονησία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δυο μέρες μετά την υπογραφή του συμφώνου αμυντικής συνεργασίας με την Παπούα Νέα Γουινέα, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέληξαν, σήμερα Τετάρτη, σε συμφωνία με τη Μικρονησία για την επέκταση των μακρόχρονων δεσμών των δύο χωρών σε θέματα ασφαλείας, την ίδια ώρα που η Κίνα προσπαθεί να οικοδομήσει επιρροή στην περιοχή.

Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφεραν ότι υπογράφηκαν στο Πονπέι, μία από τις τέσσερις πολιτείες των Ομόσπονδων Πολιτειών της Μικρονησίας, τρία έγγραφα σχετικά με τις Συμφωνίες Ελεύθερης Σύνδεσης (COFA) της χώρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σηματοδοτώντας την παράταση μιας συμφωνίας που υπογράφηκε πριν 20 χρόνια και παρέχει στο νησιωτικό έθνος εγγυήσεις άμυνας και ασφάλειας και την Ουάσιγκτον το δικαίωμα να διατηρεί στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο νησιωτικό έθνος του κεντρικού Ειρηνικού.

Η υπογραφή των συμφωνιών εκτιμάται ως πλήγμα για την Κίνα, η οποία βρίσκεται εν μέσω μιας συντονισμένης προσπάθειας να αυξήσει την επιρροή της στη Μικρονησία, προκαλώντας ανησυχία σε ορισμένους τοπικούς πολιτικούς. Δεν έχουν περάσει, άλλωστε, παρά μόνο δύο μήνες απ’ όταν ο τότε πρόεδρος της χώρας Ντέιβιντ Πανουέλο κατηγόρησε το Πεκίνο ότι εμπλέκεται σε δωροδοκίες και κατασκοπεία στην χώρα του, προκειμένου να «εξασφαλίσει τους δικούς τους σκοπούς».

Λίγο δίπλα από την Μικρονησία, στο Παλάου που αποτελείται περισσότερα από 200 νησιά του αρχιπελάγους των Καρολίνων νήσων, ανακοινώθηκε τη Δευτέρα μια αντίστοιχη συμφωνία με τις ΗΠΑ, ενώ οι συζητήσεις της Ουάσιγκτον με τα νησιά Μάρσαλ, συνεχίζονται σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί ο σκόπελος των αμερικανικών πυρηνικών δοκιμών στην περιοχή πριν 70 χρόνια και η βαριά κληρονομιά πάνω στο μικρό νησιωτικό έθνος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πυροδότησαν 67 πυρηνικές βόμβες στις Νήσους Μάρσαλ μεταξύ 1946 και 1958 και οι επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον παραμένουν αισθητές έως και σήμερα με τους διαπραγματευτές της χώρας να ζητούν πριν από κάθε άλλη συζήτηση την καταβολή των αποζημιώσεων που έχουν επιδικαστεί από το διεθνές δικαστήριο πυρηνικών αξιώσεων, συνολικού ύψους πάνω από 3 δισ.  δολάρια, από τα οποία έχουν καταβληθεί μόνο 270 εκ. δολάρια μέχρι στιγμής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα