ΑΘΗΝΑ
08:41
|
02.05.2024
«Αυτά τα πραξικοπήματα πρέπει να σταματήσουν» δηλώνει η κυβέρνηση της Σενεγάλης, η οποία έθεσε αυτή την εβδομάδα εκτός νόμου την αξιωματική αντιπολίτευση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Σενεγαλέζα υπουργός Εξωτερικών, Αϊσάτα Ταλ Σαλ, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα ότι η Σενεγάλη προτίθεται να στείλει στρατιώτες στον Νίγηρα, εάν η Οικονομική Κοινότητα Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) αποφασίσει να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση.

Η ECOWAS, στην οποία συμμετέχει η Σενεγάλη, έχει απειλήσει να επέμβει στρατιωτικά στον Νίγηρα εάν ο μέχρι πρότινος πρόεδρος Μοχάμεντ Μπαζούμ δεν αποκατασταθεί μέχρι την Κυριακή.

Η υπουργός Εξωτερικών επικαλέστηκε τις διεθνείς δεσμεύσεις της Σενεγάλης για να αιτιολογήσει τη θετική της στάση σε μια στρατιωτική εκστρατεία κατά του Νίγηρα.

Όταν ρωτήθηκε για τον σκοπό μιας τέτοιας στρατιωτικής επέμβασης στον Νίγηρα, η υπουργός απάντησε πως σκοπός είναι «να δώσουμε μια απλή απάντηση, γιατί είναι ένα πραξικόπημα ακόμα».

«Η πεποίθηση της Σενεγάλης είναι ότι αυτά τα πραξικοπήματα πρέπει να σταματήσουν. Γι’ αυτό πάμε εκεί».

«Οι Σενεγαλέζοι στρατιώτες, για όλους αυτούς τους λόγους, θα πάνε εκεί», πρόσθεσε.

Επισημαίνεται ότι αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση της Σενεγάλης απαγόρευσε το κόμμα των Πατριωτών της Σενεγάλης για την Εργασία, την Ηθική και την Αδελφoσύνη (PASTEF), το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, και προφυλάκισε τον επικεφαλής του.

Το PASTEF πήρε μόλις 37.535 ψήφους και κατέκτησε μία έδρα στις εκλογές του 2017 για την Εθνοσυνέλευση, οι οποίες ήταν και οι πρώτες εκλογές που συμμετείχε.

Στις προεδρικές εκλογές, ο υποψήφιός του, φυλακισμένος πλέον Ουσμάνε Σόνκο, πήρε 687.523 ψήφους φτάνοντας στο 15,67%.

Στις εκλογές για την Εθνοσυνέλευση του 2022 το PASTEF έφτασε στις 1.071.139 ψήφους, φτάνοντας στο 32,85% και κατακτώντας 56 από τις 165 έδρες.

Στις 26 Ιουλίου, η προεδρική φρουρά της Νιγηρίας ανέτρεψε τον Πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ. Ο διοικητής της φρουράς, Αμπντουραχμάνε Τσιανί, αυτοανακηρύχτηκε νέος ηγέτης της χώρας.

Την Κυριακή, η ECOWAS έδωσε στους πραξικοπηματίες του Νίγηρα μια εβδομάδα για να δώσουν ξανά την διακυβέρνηση της χώρας στον Μπαζούμ και απείλησε να χρησιμοποιήσει «όλα τα μέτρα», συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών, για να αποκαταστήσει την τάξη στη χώρα.

Επιπλέον, η ECOWAS ανέστειλε κάθε οικονομική βοήθεια προς τον Νίγηρα, πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία των πραξικοπηματιών, των οικογενειών και των υποστηρικτών τους και επέβαλε απαγόρευση στις εμπορικές πτήσεις από και προς τη χώρα.

Χθες, οι στρατιωτικοί αρχηγοί της ECOWAS συναντήθηκαν για να συζητήσουν σενάρια για μια στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα. Η έκτακτη συνεδρίαση έχει οριστεί να διαρκέσει μέχρι και αύριο.

Ο στόχος της συνάντησης, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να περιγράψει ένα σχέδιο για την επέμβαση, τη στρατηγική της, τις υλικοτεχνικές πτυχές και το χρονοδιάγραμμα.

Σήμερα, σε ένα δελτίο τύπου, ένας αξιωματούχος της ECOWAS ανακοίνωσε ότι «(Η) στρατιωτική επιλογή είναι η τελευταία επιλογή στο τραπέζι, η έσχατη λύση, αλλά πρέπει να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο».

Αντίστοιχα, οι στρατιωτικοί ηγέτες του Νίγηρα έχουν προειδοποιήσει ενάντια σε οποιαδήποτε ένοπλη επέμβαση στη χώρα τους, τονίζοντας ότι «θα υπερασπιστούν αποφασιστικά την πατρίδα τους».

Οι μεταβατικές κυβερνήσεις του Μαλί και της Μπουρκίνα Φάσο προειδοποίησαν ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση κατά του Νίγηρα θα θεωρούνταν κήρυξη πολέμου εναντίον τους.

Παρόμοια στάση υιοθέτησε στη συνέχεια και η Γουινέα, με το Κονακρί να κατακρίνει τα σχέδια επέμβασης, όπως και τις κυρώσεις, δια στόματος του προέδρου της χώρας, Μαμαντί Ντουμπουγιά, επίσης αξιωματικού του στρατού, που ηγήθηκε πραξικοπήματος το 2021.

Η Αλγερία δήλωσε ότι επιθυμεί την επαναφορά του Νίγηρα στη συνταγματική τάξη αλλά επίσης προειδοποίησε αυστηρά κατά μίας στρατιωτικής επέμβασης.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έχει μιλήσει για επικείμενες «αποφασιστικές» ενέργειες της χώρας του.

Αρχικά το μπλοκ της ECOWAS αποτελείτο από το Μπενίν, την Μπουρκίνα Φάσο, το Κάβο Βέρντε, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Γκάμπια, την Γκάνα, τη Γουινέα, τη Γουινέα-Μπισάου, τη Λιβερία, το Μάλι, τον Νίγηρα, τη Νιγηρία, τη Σενεγάλη, τη Σιέρα Λεόνε και το Τόγκο.

Ωστόσο, αρκετές χώρες έχουν γίνει μάρτυρες πραξικοπημάτων που τις αποστασιοποίησαν από το υποστηριζόμενο από τη Δύση μπλοκ, με τον Νίγηρα να είναι η τελευταία χώρα που προστίθεται σε αυτές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τέλος οι διπλωματικές σχέσεις της Κολομβίας με το Ισραήλ

ΗΠΑ: Νομοσχέδιο για την πάταξη του φερόμενου αντισημιτισμού στα πανεπιστήμια

Βουλή: Ψηφίστηκε ο νέος δικαστικός χάρτης με τα 158 «Ναι» της ΝΔ

Το Ισραήλ απειλεί με αντίποινα ενάντια της Παλαιστινιακής Αρχής λόγω Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα