ΑΘΗΝΑ
18:14
|
30.04.2024
Αν και δεν αποτελεί την πρώτη επιλογή, το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επέμβασης παραμένει, ωστόσο, στο τραπέζι, δήλωσε ο Νιγηριανός υπουργός Εξωτερικών.
Ο Νιγηριανός υπ.Εξ., Γιουσούφ Τουγκάρ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νιγηρίας, Γιουσούφ Τουγκάρ, χαιρέτισε μια προσπάθεια διαμεσολάβησης της Αλγερίας για την ειρηνική αποκατάσταση της δημοκρατικής εξουσίας στον γειτονικό Νίγηρα, όπου ο στρατός ανέτρεψε πρόσφατα με πραξικόπημα τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ.

«Καλωσορίζουμε όλες τις πλευρές που επιδιώκουν να βρουν μια ειρηνική λύση σε αυτή την περιπλοκή, συμπεριλαμβανομένης της Αλγερίας», δήλωσε ο Τουγκάρ στο France 24 σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. Η Νιγηρία ασκεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS).

Τα σχόλια του διπλωμάτη έγιναν αφότου η Αλγερία ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι νέοι ηγέτες του Νιαμέι είχαν αποδεχτεί την πρόταση του Αλγερίου να μεσολαβήσει στην πολιτική κρίση της χώρας.

Η αλγερινή κυβέρνηση πρότεινε μια μεταβατική περίοδο έξι μηνών, αντί για το μέγιστο τριετές σχέδιο που ανακοίνωσε ο ηγέτης του πραξικοπήματος, στρατηγός Αμπντουραχαμάνε Τσιανί, για να επιστρέψει η χώρα της Δυτικής Αφρικής στην πολιτική διακυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της Αλγερίας, Αμπντελματζίντ Τεμπούν, έχει επανειλημμένα αντιταχθεί στις απειλές της ECOWAS να στείλει στρατεύματα για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στον Νίγηρα. Η γαλλική κυβέρνηση υποστήριξε τη σχεδιαζόμενη στρατιωτική επέμβαση του δυτικοαφρικανικού μπλοκ, αναφέροντας τους πραξικοπηματίες ως «παράνομες αρχές».

Ο Τεμπούν έχει προειδοποιήσει ότι η χρήση στρατιωτικής ισχύος εν είδει απάντησης στην κρίση του Νιαμέι θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή του Σαχέλ, ενώ το Μαλί και την Μπουρκίνα Φάσο έχουν δηλώσει ότι μια επίθεση στον Νίγηρα θα θεωρηθεί κήρυξη πολέμου κατά των χωρών τους.

Επισημαίνεται ότι ενώ οι στρατιωτικές αρχές του Νίγηρα δηλώνουν αποφασισμένες να αποκρούσουν μια επέμβαση, έχοντας κατά τα φαινόμενα και την υποστήριξη μεγάλου μέρους του πληθυσμού της χώρας σε αυτό, και ενώ το υπουργικό συμβούλιο της Μπουρκίνα Φάσο έχει εγκρίνει την αποστολή στρατευμάτων προς υπεράσπιση του Νίγηρα, η Νιγηριανή κυβέρνηση έχει συναντήσει δυσκολίες στο να λάβει την έγκριση της Γερουσίας για μια επέμβαση.

Την Τετάρτη, ο Τουγκάρ επέμεινε στην προτίμηση της ECOWAS για τη διπλωματία, αλλά είπε ότι η επιλογή της στρατιωτικής επέμβασης, «η οποία δεν οδηγεί απαραίτητα σε πόλεμο, όπως έχει παρερμηνευθεί», είναι ακόμη στο τραπέζι.

«Παραμένει συναφής, αλλά δεν είναι ούτε η προτιμώμενη επιλογή, γι’ αυτό και πολλές διπλωματικές προσπάθειες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη», είπε ο Νιγηριανός υπουργός.

«Η θέση της ECOWAS, ωστόσο, παραμένει η ίδια. Είμαστε εναντίον αυτής της στρατιωτικής κατάληψης στον Νίγηρα και επιμένουμε να απελευθερωθεί ο πρόεδρος Μπαζούμ, ο οποίος είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος του Νίγηρα», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ο Κουτσούμπας

Μητσοτάκης: Οι κρίσεις για το Μάτι δεν είναι οριστικές-Μπορούν να επανεξεταστούν

Η διεθνής κοινότητα ξέχασε τους πεινασμένους Σουδανούς

Φον ντερ Λάιεν: «Δεν αποκλείεται» να απαγορευτεί το TikTok και στην Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα