ΑΘΗΝΑ
10:14
|
27.04.2024
Ωστόσο, ο υπουργός Δικαιοσύνης μίλησε σε οξείς τόνους για την Ευρωπαία Εισαγγελέα και τις δηλώσεις της για παρεμπόδιση της έρευνας από την κυβέρνηση.
Φλωρίδης «αδειάζει» Καραμανλή
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σαφείς αποστάσεις από την άποψη ότι ο Κώστας Καραμανλής είχε, όπως και τελικά έγινε, το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα στις εθνικές εκλογές πήρε ο Γιώργος Φλωρίδης.

«Δεν θα έβαζα υποψηφιότητα στις εκλογές σε περίπτωση που είχα την πολιτική ευθύνη» για το δυστύχημα των Τεμπών, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Παράλληλα, ο κ. Φλωρίδης τόνισε, ότι δεν οδηγεί πουθενά σήμερα η τυχόν παραίτηση του πρώην υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, από τη βουλευτική του ασυλία, ενώ κατηγόρησε για θεατρινισμό και εξαπάτηση της κοινής γνώμης τον Χρήστο Σπίρτζη.

Ανέφερε επίσης, ότι νέα στοιχεία προς διερεύνηση στο πλαίσιο της ανάκρισης, καθυστερούν την έναρξη της δίκης. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ακόμη ανέφερε πως: «Υπάρχει η απαίτηση των συγγενών και της ελληνικής κοινωνίας να υπάρξει ‘’φως’’ στην υπόθεση». Παράλληλα, επεσήμανε ότι «εμφανίζονται πολιτικές δυνάμεις που εκμεταλλεύονται τον αληθινό πόνο των συγγενών, για δημιουργήσουν πρόβλημα στην Ελλάδα και στην Κυβέρνηση».

Στις αναφορές συγγενών θυμάτων, ότι απομακρύνθηκε μεγάλη ποσότητα χώματος με πολύτιμα στοιχεία, πριν το μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας, ο Υπ. Δικαιοσύνης δήλωσε, ότι γίνεται δικαστική έρευνα και για αυτό το σημείο, ωστόσο επεσήμανε ότι ο καλύτερος εισαγγελέας της χώρας ασχολείται από την πρώτη στιγμή με την τραγωδία και παράλληλα προκάλεσε οποιονδήποτε να του πει, αν υπάρχει το παραμικρό μεμπτό σημείο στον τρόπο που διενεργείται η ανακριτική διαδικασία στην Λάρισα.

Όπως είπε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο Γιώργος Φλωρίδης, «ο ανακριτής αποφάσισε να διευρύνει την έρευνα του, ώστε να μην μείνει κανένα στοιχείο που να μην απαντήσει η έρευνα του. Υπήρχαν τρία σημεία που έπρεπε να διερευνηθούν για να μην μείνουν αναπάντητα: αν μετέφερε εύφλεκτο φορτίο το τρένο, αν υπάρχουν βίντεο που ίσως αποκάλυπταν κάποια πράγματα και η διάσταση ανάμεσα στις εκθέσεις των πραγματογνωμόνων».

«Το ζήτημα είναι πώς αντιλαμβάνεται κάποιος την πολιτική ευθύνη»

Ερωτηθείς για την απουσία από τη Βουλή και την συζήτηση για τα Τέμπη του Κώστα Καραμανλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι «Ο κ. Καραμανλής έδωσε πολύωρη κατάθεση στην Εξεταστική Επιτροπή και έδωσε απαντήσεις. Μιλάτε με μη βουλευτή, που όμως στο παρελθόν είχε διαφωνήσει με το κόμμα του και είχε παραιτηθεί. Δεν θα έβαζα υποψηφιότητα στις εκλογές αν είχα πολιτική ευθύνη. Το ζήτημα είναι πως την αντιλαμβάνεται ο καθένας την πολιτική ευθύνη και τι κάνει».

Συνέχισε λέγοντας «Όταν τελειώνει μια Εξεταστική Επιτροπή, η Βουλή εξετάζει αν υπάρχουν στοιχεία για προσωποποιημένη ποινική ευθύνη κατά συγκεκριμένων προσώπων ώστε να ασκηθεί δίωξη. Όταν υπάρχουν στοιχεία, τα κόμματα θα μπορούσαν να υποβάλλουν αίτημα για Προανακριτική Επιτροπή, όμως κανένα από τα 8 κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έκανε τέτοιο αίτημα, προφανώς διότι δεν υπάρχουν στοιχεία τέτοια. Άκουσα τον κ. Φάμελλο να λέει το δίλλημα είναι εάν θα υποβάλλουμε αίτημα για Προανακριτική Επιτροπή ή θα εμπιστευτούμε την διαδικασία της Δικαιοσύνης και τελικώς αποφασίσαμε το δεύτερο».

«Θα σκύβουμε πάντα το κεφάλι στον θρήνο και στον πόνο των συγγενών των θυμάτων. Θέλουν να ριχτεί φως και όλοι θέλουμε να ριχτεί φως στην υπόθεση, αλλά υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που εκμεταλλεύονται αυτόν τον αληθινό πολιτικό πόνο για να προκαλέσουν προβλήματα και στην Ελλάδα και στην Κυβέρνηση. Καθυστερούσε πέντε χρόνια η διαδικασία για το Μάτι και μετά επί έναν χρόνο έψαχναν να βρουν αίθουσα για να γίνει δίκη. Υπήρχαν ευρωβουλευτές της ΝΔ να ψιθυρίζουν και να κατηγορούν την Ελλάδα για αυτό;», είπε ο Γιώργος Φλωρίδης.

«Η Ευρωπαία Εισαγγελέας έχει σχέση με τη Σύμβαση 717 και μόνο»

Ο κ. Φλωρίδης μίλησε σε οξείς τόνους και για την Ευρωπαία Εισαγγελέα και τις δηλώσεις της για παρεμπόδιση της έρευνας στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι «αφού ξεκαθαρίσαμε ότι κατά την άποψη μου, η Δικαιοσύνη κατά την ανάκριση κάνει άψογα την δουλειά της, να σας πω ότι η Ευρωπαία Εισαγγελέας έχει από την ίδρυση του θεσμού αυτού μία και μοναδική αποστολή, βάσει ευρωπαϊκού κανονισμού: ότι διερευνά μόνο περιπτώσεις οικονομικών αδικημάτων που σχετίζονται μόνο με τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό έχει σχέση με την «Σύμβαση 717» και μόνο».

Συνέχισε λέγοντας «Δύο εντεταλμένοι ευρωπαίοι εισαγγελείς, που είναι Έλληνες εισαγγελείς, του ελληνικού εισαγγελικού κλάδου που αποσπώνται με απόφαση του Αρείου Πάγου στο γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και εδρεύουν στην Αθήνα. Αυτοί επέβαλαν τρομακτικές εγγυήσεις σε δύο από τους εξεταζόμενους που θεωρούνται υπεύθυνοι για την Σύμβαση 717 προκειμένου να μην τους προφυλακίσουν. Το έκαναν αυτό, ενώ εμποδίζονται να ερευνήσουν; Είπε κανείς ότι τους εμποδίζει να ερευνήσουν; Αυτό που είπε, διαψεύστηκε δύο ημέρες μετά από τους Ευρωπαίους Εισαγγελείς που υπάγονται στην υπηρεσία της, που επέβαλαν τις εγγυήσεις, που σημαίνει ότι δεν εμποδίζονται στην έρευνα τους».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα