ΑΘΗΝΑ
09:27
|
28.04.2024
Ένταση επικρατεί στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας μετά το "γύρισμα" Μπορέλ αλλά και την απέλαση των Ρώσων διπλωματών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένταση επικρατεί στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας αφενός εξαιτίας της απέλασης των Ρώσων διπλωματών από Γερμανία, Σουηδία και Πολωνία και αφετέρου λόγω της απίθανης δήλωσης του επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σχετικά με τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στη Μόσχα, η οποία ομολογουμένως έρχεται σε κατάφορη αντίφαση με όσα είπε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σεργκέι Λαβρόφ στις 5 Φεβρουαρίου.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτήρισε στις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών “αδικαιολόγητες” και “μη φιλικές”, τονίζοντας ότι “συνιστούν συνέχεια της ίδια σειράς ενεργειών στις οποίες προβαίνει η Δύση σε σχέση με την χώρα μας, τις οποίες αξιολογούμε ως επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις”.

“Δεν μιλάμε για τη νομική πλευρά, αλλά όσον αφορά στην ηθική, αυτό είναι προδοσία”, δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα, τονίζοντας πως αυτή η συμπεριφορά είναι “χυδαία”.

Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι η Ρωσία έχει στη διάθεσή της στοιχεία που επιβεβαιώνουν πως οι ξένοι διπλωμάτες που απελλάθηκαν από τη Μόσχα, συμμετείχαν σε μη εξουσιοδοτημένες διαδηλώσεις.

“Πολλοί αναλυτές, δημοσιογράφοι, αρθρογράφοι λένε: Εντάξει, συμμετείχαν, ε και; Μπορεί να είναι απρεπές, μπορεί να μην έπρεπε να το κάνουν, αλλά τι λάθος έκαναν; Στην πραγματικότητα αυτό δεν πρέπει να ιδωθεί ως μία και μόνη πράξη, αλλά ως μέρος ενός συνόλου πολιτικών πράξεων της Δύσης εναντίον της Ρωσίας’ διευκρίνισε η ίδια.

Oι…δύο Μπορέλ

Στο άλλο τερέν, αναφορικά με τις συνομιλίες του Μπόρελ με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στις 5 Φεβρουαρίου, η Ζαχάροβα τόνισε ότι αυτές πραγματοποιήθηκαν σε αμοιβαίο κλίμα εμπιστοσύνης, αναφορικά με τα προβλήματα που τέθηκαν και από τις δύο πλευρές και τους τρόπους επίλυσής τους, δηλώνοντας έκπληκτη για τη μεταστροφή του Μπορέλ αφότου επέστρεψε στη βάση του στις Βρυξέλλες.

“Η δήλωση του επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σχετικά με τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στη Μόσχα, η οποία δημοσιεύτηκε στο προσωπικό του μπλογκ, έρχεται σε αντίθεση με αυτά που είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 5 Φεβρουαρίου” τονίζει η Μαρία Ζαχάροβα, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό το γεγονός “μας κάνει να πιστεύουμε ότι κάποιος υπαγορεύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση πώς να συμπεριφέρεται προς τη Ρωσία”.

“Μόλις μια μέρα αργότερα, όταν ο κ. Μπορέλ επιστρέφει στη βάση του στην ΕΕ, βλέπουμε μια ανάρτηση στο ιστολόγιό του που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτά που είπε στη Μόσχα, μια ανάρτηση για το πόσο κακά ήταν όλα και ότι τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα στο μέλλον. Τι μπορεί να σημαίνε αυτό; Πού βρίσκεται ο πραγματικός Μπορέλ: στη Μόσχα ή στην ΕΕ;” διερρωτάται η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, υπενθυμίζοντας ότι ο Μπορέλ συνοδεύτηκε από μια μεγάλη αντιπροσωπεία που εκπόνησε μια κοινή προσέγγιση σε όσα συζητήθηκαν με τον Λαβρόφ”.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπορέλ έγραψε στο προσωπικό του blog στις 7 Φεβρουαρίου ότι βάσει των αποτελεσμάτων της επίσκεψής του στη Ρωσία, η Μόσχα, κατά τη γνώμη του, δεν ενδιαφέρεται για τη βελτίωση των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ δήλωσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την υπόθεση Αλεξέι Ναβάλνι, εφαρμόζοντας νέο μηχανισμό περιορισμών για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Λαβρόφ: H ευθύνη για την κατάρρευση των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας βαραίνει τις Βρυξέλλες

Χθες ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι τόνισε στον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπόρελ ότι η ευθύνη για την κατάρρευση των σχέσεων Ρωσίας-ΕΕ βαρύνει τις Βρυξέλλες.

“Κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον Ζοζέπ Μπορέλ στη Μόσχα, μίλησα για τη σημασία της οικοδόμησης των σχέσεων Ρωσίας-ΕΕ σε συστημική βάση. Υπενθύμισα ότι το 2014 η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε καταστρέψει την αρχιτεκτονική των συνολικών δεσμών με τη χώρα μας, οι οποίες είχαν οικοδομηθεί επίπονα κατά διάρκεια πολλών ετών” δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, ο βασικός λόγος της κατάρρευσης του κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ ΕΕ-Ρωσίας ήταν η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο αντισυνταγματικό πραξικόπημα στην Ουκρανία. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ υπενθύμισε ότι, εξαιτίας αυτού οι τακτικές σύνοδοι κορυφής Ρωσίας-ΕΕ μεταξύ της ρωσικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχαν ανασταλεί και ότι οι διμερείς σχέσης Ρωσίας-ΕΕ είχαν παγώσει.

Τέλος, σημείωσε ότι στις συνομιλίες της Παρασκευής με τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, η ρωσική πλευρά επανέλαβε τη δέσμευσή της να εξομαλύνει όλο το φάσμα των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά “Όχι με βάση μονομερή τελεσίγραφα, αλλά με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό. Με μια τέτοια προσέγγιση, είμαστε έτοιμοι για συνεργασία σε τομείς όπου έχουμε κοινά συμφέροντα”, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι κατά τις συνομιλίες συνήφθησαν συμφωνίες για στενότερη συνεργασία στους τομείς της δημόσιας υγείας, της επιστήμης και των τεχνολογιών, καθώς και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Αν στα παραπάνω προστεθεί και “ο παραδοσιακός τομέας συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, θα απολαύσουμε μια αρκετά αμοιβαία επωφελή ατζέντα, εφόσον δεν πέσει θύμα γεωπολιτικών παιχνιδιών”, ξεκαθάρισε.

Υπενθυμίζεται ότι το ρωσικό ΥΠΕΞ δημοσίευσε χθες βίντεο, το οποίο αποδεικνύει όσα υποστηρίζει η Ζαχάροβα, για την ύπαρξη των δύο Μπορέλ, εκείνου της Ρωσίας και του άλλου των Βρυξελλών.

Πηγή: TASS

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απεργία την 1η Μαΐου και εργασιακό θέατρο του παραλόγου

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα