ΑΘΗΝΑ
11:55
|
26.04.2024
Ο Χισάμ Μασίσι δήλωσε ότι είναι έτοιμος να υπηρετήσει την Τυνησία από οποιοδήποτε πόστο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο αποπεμφθείς πρωθυπουργός της Τυνησίας, Χισάμ Μασίσι, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας (26/7) ότι θα παραδώσει τα καθήκοντά του σε οποιονδήποτε επιλέξει ο πρόεδρος, τονίζοντας ότι δεν μπορεί ο ίδιος να αποτελέσει διασπαστικό στοιχείο στην ήδη τεταμένη πολιτική κρίση που βιώνει τις τελευταίες ώρες η χώρα του.

Ο Χισάμ Μασίσι πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ότι είναι έτοιμος να υπηρετήσει την Τυνησία από οποιοδήποτε πόστο.

Η Τυνησία συνταράσσεται από τη χειρότερη κρίση που βιώνει εδώ και μια δεκαετία αφότου ο πρόεδρος της χώρας Κάις Σαϊέντ ανέστειλε την Κυριακή τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και απέπεμψε τον πρωθυπουργό Χισάμ Μασίσι. Ο ίδιος προειδοποίησε “όσους σκέφτονται να καταφύγουν σε όπλα … ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα ανταποκριθούν με σφαίρες”.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Άντονι Μπλίνκεν, τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Τυνησίας, Κάις Σαϊέντ καλώντας τον να “σεβαστεί τις δημοκρατικές αρχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα που αποτελούν θεμέλια της διακυβέρνησης στην Τυνησία” και να “διατηρήσει ανοικτό διάλογο με όλους τους πολιτικούς παράγοντες και με τον τυνησιακό λαό”, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Μπλίνκεν υποσχέθηκε αμερικανική στήριξη στην τυνησιακή οικονομία και στον αγώνα εναντίον της πανδημίας του νέου κορονοϊού, η πορεία της οποίας αποτέλεσε έναυσμα των διαδηλώσεων σε πολλές πόλεις της χώρας που ώθησαν τον αρχηγό του κράτους να παύσει τον επικεφαλής της κυβέρνησης και να αναστείλει τις εργασίες της Βουλής.

Σημειώνεται ότι, με σχεδόν 18.000 θανάτους σε σύνολο 12 εκατομμυρίων κατοίκων, η χώρα έχει ένα από τα χειρότερα ποσοστά θνητότητας στον κόσμο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι το προβληματίζει ιδιαίτερα η κατάσταση όσον αφορά τα ΜΜΕ στην Τυνησία, μετά το κλείσιμο χωρίς εξήγηση ούτε νομική βάση του γραφείου του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα του Κατάρ στην Τύνιδα.

Ωστόσο, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο όσον αφορά το ενδεχόμενο οι εξελίξεις στην Τυνησία να χαρακτηριστούν “πραξικόπημα” από την Ουάσινγκτον, όρο που χρησιμοποίησε καταγγέλλοντας τις ενέργειες του αρχηγού του κράτους το μεγαλύτερο κόμμα του τυνησιακού κοινοβουλίου, το ισλαμικό Ενάχντα. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του τυνησιακού Κοινοβουλίου Ρασίντ Γκανούσι κατηγόρησε τον πρόεδρο Κάις Σαϊέντ για “πραξικόπημα εναντίον της επανάστασης και του Συντάγματος”.

Ο πρόεδρος αρνείται τις κατηγορίες περί απόπειρας πραξικοπήματος, ωστόσο οι εξελίξεις προκαλούν ανησυχία στην διεθνή κοινότητα μιας και η δημοκρατία στην Τυνησία παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη, δέκα χρόνια μετά την Αραβική Άνοιξη.

Ο πρόεδρος Κάις Σαϊέντ έπαυσε και τον υπουργό Άμυνας, την επομένη της αναστολής της λειτουργίας της Βουλής και της αποπομπής του πρωθυπουργού.

Διεθνείς αντιδράσεις

Από πλευράς ΟΗΕ, ο Φαρχάν Χακ, ένας από τους εκπροσώπους του γ.γ. Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε πως τα Ηνωμένα Έθνη καλούν όλα τα μέρη στην Τυνησία “να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν τη βία και να διασφαλίσουν ότι η κατάσταση θα παραμείνει ήρεμη”.

“Όλες οι διαφωνίες θα πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου”, δήλωσε ο Χακ αρνούμενος να σχολιάσει αν τα Ηνωμένα Έθνη κρίνουν την κατάσταση στην Τυνησία ως πραξικόπημα ή όχι.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από τους πολιτικούς παράγοντες της χώρας να σεβαστούν το Σύνταγμα και να αποφύγουν τη βία.

“Καλούμε όλους τους παράγοντες της Τυνησίας να σεβαστούν το Σύνταγμα, τους θεσμούς του και το κράτος δικαίου. Παράλληλα τους καλούμε να παραμείνουν ήρεμοι και να αποφύγουν κάθε προσφυγή σε βία για να διατηρήσουν τη σταθερότητα της χώρας”, ανέφερε η Ευρωπαία αξιωματούχος.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος με ανακοίνωσή του ανέφερε πως ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Τυνήσιο ΥΠΕΞ ζήτησε η χώρα να επιστρέψει στη σταθερότητα και στην ηρεμία.

“Ο Αραβικός Σύνδεσμος προτρέπει την Τυνησία να ξεπεράσει γρήγορα την τρέχουσα ταραχώδη φάση, να αποκαταστήσει τη σταθερότητα και την ηρεμία και την ικανότητα του κράτους να εργαστεί αποτελεσματικά να ανταποκριθεί στις φιλοδοξίες και τις απαιτήσεις του λαού”, υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Το Παρίσι, μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών ζήτησε σεβασμό του κράτους δικαίου και κάλεσε άπαντες να αποφύγουν τη βία.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την “έντονη ανησυχία” του, τονίζοντας πως “είναι τώρα σημαντικό να επιστρέψει η συνταγματική τάξη το συντομότερο δυνατό”.

Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου εξέφρασε την ελπίδα ότι “τίποτα δεν θα απειλήσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια του λαού” στην Τυνησία, υπογραμμίζοντας ότι η ρωσική κυβέρνηση “παρακολουθεί” την κατάσταση.

Στην Τουρκία, χώρα σύμμαχο του μεγαλύτερου κόμματος του τυνησιακού Κοινοβουλίου, του ισλαμικού Ενάχντα, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Άγκυρα “απορρίπτει την αναστολή της δημοκρατικής διαδικασίας και την περιφρόνηση στην επιθυμία του λαού για δημοκρατία”.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ διατύπωσε τη “βαθιά ανησυχία” του για την πορεία των εξελίξεων, ζητώντας να “αποκατασταθεί η δημοκρατική νομιμότητα”.

Στην Αλγερία, το κύριο ισλαμικό κόμμα MSP κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του ένα “πραξικόπημα ενάντια στο Σύνταγμα και τη λαϊκή βούληση των Τυνήσιων αδελφών μας που εκφράστηκε στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές”.

Σύμφωνα με ένα tweet της αλγερινής προεδρίας, ο Σαϊέντ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αλγερινό ομόλογό του, Αμπντελματζίντ Τεμπούν σχετικά με τις «τελευταίες εξελίξεις στην Τυνησία».

Το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA μετέδωσε πως ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Τυνήσιο ομόλογό του, του μεταβίβασε την προθυμία του σουνιτικού βασιλείου για ασφάλεια και σταθερότητα στην Τυνησία.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ ζήτησε “να επικρατήσουν οι φωνές της λογικής και να αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση”

Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε με ανακοίνωσή της από την πρόεδρο Σαϊέντ “σεβασμό και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι και της ειρηνικής συνάθροισης”.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κάλεσαν τις τυνησιακές αρχές να σεβαστούν την ελευθερία του Τύπου και τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης, καταγγέλλοντας το κλείσιμο των τοπικών γραφείων του Al-Jazeera.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιερώνυμος: Δεν κάνουμε ούτε αυτό που θα μας πει ο κ. Βελόπουλος ούτε οποιασδήποτε πολιτικός

Η ByteDance δεν υποχωρεί στις πιέσεις των ΗΠΑ για πώληση του TikTok

Τι απαντά ο γιατρός για τον θάνατο του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου

Ένοχος ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα