ΑΘΗΝΑ
09:23
|
09.05.2024
Περισσότερη ευγνωμοσύνη και λιγότερες απαιτήσεις συνέστησε στην ουκρανική κυβέρνηση ο Βρετανός υπουργός Άμυνας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την επίδειξη μεγαλύτερης ευγνωμοσύνης και λιγότερης απαιτητικότητας προς τις χώρες που την εξοπλίζουν συνέστησε στην ουκρανική κυβέρνηση ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας.

Η αποστροφή του μέχρι πρότινος εικαζόμενου διαδόχου της γενικής γραμματείας του ΝΑΤΟ, ήρθε μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Βολοντίμιρ Ζελένσκι γύρω από τη «πρωτοφανή και παράλογη» επιλογή μη χορήγησης συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ.

«Είτε μας αρέσει είτε όχι, οι άνθρωποι θέλουν να δουν λίγη ευγνωμοσύνη», είπε ο Γουάλας σε μια ενημέρωση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους, όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια του Ουκρανού προέδρου περί «παράλογης» επιλογής.

«Μερικές φορές ζητάτε από τις χώρες να εγκαταλείψουν τα δικά τους αποθέματα [όπλων]», είπε ο Γουάλας. «Μερικές φορές πρέπει να πείσεις τους νομοθέτες στον [Καπιτώλιο] λόφο στην Αμερική».

Ο Γουάλας ανέφερε επιπλέον ότι στη διάρκεια περσινής του επίσκεψης στην Ουκρανία του παρουσιάστηκε μια λίστα με όπλα που το Κίεβο θα ήθελε να παραλάβει. «Ξέρετε, δεν είμαστε η Amazon», είπε. «Αυτό τους το είπα πέρυσι, όταν οδήγησα 11 ώρες για να μου δώσουν μια λίστα».

Ωστόσο, είπε ότι κατανοούσε ότι ο Ζελένσκι μιλούσε στο δικό του κοινό όταν μίλησε έτσι και ότι, παρά το παράπονο που εξέφρασε, η κατάληξη της συνόδου Κορυφής είναι καλή για την Ουκρανία. Υπήρξε μια αποδοχή ότι «η Ουκρανία ανήκει στο ΝΑΤΟ» και αυτό ισοδυναμεί με μια αποτελεσματική πρόσκληση για ένταξη μόλις η σύγκρουση λήξει, ισχυρίστηκε.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε δημοσίως από το Βίλνιους κάτι παρεμφερές, υποστηρίζοντας ότι «ο αμερικανικός λαός αξίζει ένα βαθμό ευγνωμοσύνης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την προθυμία του να ενισχύσει [και να βοηθήσει την Ουκρανία] και από τον υπόλοιπο κόσμο επίσης».

Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρονται τριβές μεταξύ της ουκρανικής κυνέρνησης με τις χώρες που την εξοπλίζουν, λόγω της απαιτητικότητας του Κιέβου. Τον Οκτώβριο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, φέρεται, σύμφωνα με πηγές του NBC news, να είπε στον Ζελένσκι να δείχνει «λίγη περισσότερη ευγνωμοσύνη».

Μιλώντας στο Βίλνιους σήμερα, ο Ζελένσκι είπε ότι είναι «κατανοητό ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ενόσω βρίσκεται σε πόλεμο», αλλά ότι θα ήταν καλύτερα αν είχε υπάρξει πρόσκληση για την ένταξή της στη στρατιωτική συμμαχία.

Χαιρέτισε τα αποτελέσματα της συνόδου του ΝΑΤΟ, ιδίως το ότι στην περίπτωση της Ουκρανίας θα παρακαμφθεί η απαίτηση ενός Σχεδίου Δράσης για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, καθώς και τα θετικά νέα για τα αμυντικά πακέτα που ανακοινώθηκαν κατά τη σύνοδο κορυφής. αλλά προειδοποίησε ότι, ενόψει της ρωσικής εισβολής, Διευκρίνησε, πάντως, ότι θεωρεί πως αυτά δεν μπορούν, δεδομένης της ρωσικής επιθετικότητας, να αποτελέσουν υποκατάστατο για το σενάριο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Για σήμερα αναμενόταν πως μια «βασική ομάδα μελών του ΝΑΤΟ» θα συμφωνήσει στο Βίλνιους σε ένα πακέτο μακροπρόθεσμων μέτρων για την ασφάλεια της Ουκρανίας και στην παροχή χρηματοδότησης και όπλων για το διάστημα κατά το οποίο η Ουκρανία θα περιμένει την ένταξή της.

Οι λεπτομέρειες αυτών των μέτρων δεν έχουν οριστικοποιηθεί, αλλά, Αμερικανοί αξιωματούχοι που επικαλείται χθεσινό δημοσίευμα του AFP, συνέκριναν την ιδέα με το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα δαπανών για τη χρηματοδότηση του στρατού του Ισραήλ.

Μια δήλωση των χωρών της G7 «θα καθορίσει πώς οι σύμμαχοι θα στηρίξουν την Ουκρανία τα επόμενα χρόνια στο να τερματίσει τον πόλεμο και να αποτρέψει και να απαντήσει σε οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση», ανέφερε ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης.

Στην πράξη, αυτό θα έπαιρνε τη μορφή διμερών συμφωνιών με το Κίεβο για μακροπρόθεσμη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια για τη διατήρηση του στρατού και της οικονομίας της Ουκρανίας σε λειτουργία, αναφέρει η Guardian, συμπληρώνοντας πως αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν σύντομα τέτοιες συνομιλίες με το Κίεβο.

«Η καλύτερη εγγύηση για την Ουκρανία είναι να βρίσκεται στο ΝΑΤΟ», είπε ο Ζελένσκι, προειδοποιώντας ότι οι εγγυήσεις της G7 θα πρέπει να θεωρηθούν «όχι ως υποκατάστατα του ΝΑΤΟ, αλλά ως εγγυήσεις ασφάλειας στο δρόμο προς την ενσωμάτωση».

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναπληρωτής γραμματέας του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, είπε ότι η αυξημένη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από το ΝΑΤΟ φέρνει έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο ένα βήμα πιο κοντά. Ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι η κίνηση αυτή «θα κάνει την Ευρώπη πολύ πιο επικίνδυνη» για πολλά χρόνια. «Δίνοντας εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία, υπονομεύουν την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Βαρουφάκης: Προχωρά σε μήνυση κατά του γερμανικού κράτους

Η Ρωσία χτυπά ενεργειακές υποδομές και στρατωτικές βάσεις της Ουκρανίας ως αντίποινα

Κράτη μέλη της Ε.Ε. συζητούν το ενδεχόμενο αναγνώρισης Παλαιστινιακού κράτους

Κασσελάκης: Διάρρηξη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ-Άφησαν απειλητικό μήνυμα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα