ΑΘΗΝΑ
07:07
|
02.05.2024
Αμερικανική ιστοσελίδα, επικαλείται πληροφορίες ότι ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ είπε σε Πακιστανό διπλωμάτη πως «όλα θα συγχωρεθούν», εάν ο Καν απομακρυνθεί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πληροφορίες που συνδέουν την απομάκρυνση από την εξουσία του πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν, Ιμράν Χαν, με το ταξίδι του στη Ρωσία, φέρνει στο φως ειδησεογραφικό πρακτορείο με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, επικαλούμενο διαβαθμισμένο πακιστανικό κυβερνητικό έγγραφο, που υποστηρίζει πως έχει στη διάθεσή του.

Ο Ιμράν Χαν, απομακρύνθηκε από την εξουσία τον Απρίλιο του 2022, αφού έχασε την ψηφοφορία εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο, με τον ίδιο να καταγγέλλει συνωμοσία των ΗΠΑ με τη βοήθεια των πολιτικών του αντιπάλων και του πακιστανικού στρατού.

Ο Χαν εκτίει επί του παρόντος ποινή φυλάκισης τριών ετών και έχει αποκλειστεί από την πολιτική για πέντε χρόνια, αφού καταδικάστηκε για κατηγορίες διαφθοράς από δικαστήριο στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ την περασμένη εβδομάδα. Αρνείται τις κατηγορίες και λέει ότι η δράση εναντίον του έχει στόχο να τον εμποδίσει να διεκδικήσει την πρωθυπουργία στις εκλογές, που αναμένονται αργότερα φέτος.

Χθες, Τετάρτη, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος The Intercept δημοσίευσε υποτιθέμενες λεπτομέρειες μιας συνομιλίας μεταξύ του τότε πρεσβευτή του Πακιστάν στις ΗΠΑ, Άσαντ Μαζίντ και του Ντόναλντ Λου, βοηθού υπουργού Εξωτερικών για το Γραφείο Υποθέσεων Νότιας και Κεντρικής Ασίας, στις 7 Μαρτίου του 2022, περίπου 10 ημέρες μετά την επίσκεψη του Ιμράν Καν στη Μόσχα, στις 24 Φεβρουαρίου, την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Στη συνάντηση, ο Λου φέρεται να είπε στον Πακιστανό πρέσβη ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη «ανησυχούν αρκετά» για την επίσκεψη του Χαν στη Ρωσία και για την «επιθετικά ουδέτερη στάση» που επιλέγει το Πακιστάν στην ουκρανική κρίση.

«Νομίζω ότι αν πετύχει μια ψήφος δυσπιστίας κατά του πρωθυπουργού, όλα θα συγχωρεθούν από την Ουάσιγκτον, επειδή η επίσκεψη στη Ρωσία αντιμετωπίζεται ως προσωπική απόφαση του πρωθυπουργού. Διαφορετικά, νομίζω ότι θα είναι δύσκολο να προχωρήσουμε», φέρεται να είπε ο Λου στον Πακιστανό πρέσβη, ο οποίος έστειλε τις λεπτομέρειες της συνομιλίας με κρυπτογραφημένο μήνυμα στο Ισλαμαμπάντ.

«Ένα μήνα μετά τη συνάντηση με Αμερικανούς αξιωματούχους που τεκμηριώνεται από το έγγραφο της πακιστανικής κυβέρνησης που διέρρευσε, διεξήχθη ψηφοφορία μη εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο, που οδήγησε στην απομάκρυνση του Χαν από την εξουσία», αναφέρει η αμερικανική ιστοσελίδα.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ δήλωσε την Τετάρτη ότι, τα σχόλια που αναφέρονται στο ρεπορτάζ, δεν αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ παίρνουν θέση για το ποιος πρέπει να είναι ο ηγέτης του Πακιστάν, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ είχαν εκφράσει και δημόσια και ιδιωτικά την ανησυχία τους σχετικά με την επίσκεψη του Χαν στη Ρωσία.

«Όμως, όπως δήλωσε ο ίδιος ο πρώην πρεσβευτής του Πακιστάν στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ισχυρισμοί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παρέμβει σε εσωτερικές αποφάσεις σχετικά με την ηγεσία του Πακιστάν είναι ψευδείς», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν δεν έχει εκδώσει καμία δήλωση σχετικά με τις πληροφορίες που υποτίθεται πως διέρρευσαν, ενώ ο Ράνα Σαναουλάχ, υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν μέχρι τη διάλυση του κοινοβουλίου, αργά την Τετάρτη, έκανε λόγο για μια «απαίσια, προδοτική πράξη».

«Αν και δεν υπάρχει τίποτα νέο σε αυτή την ιστορία, πρέπει να διεξαχθεί έρευνα για να διαπιστωθεί η αυθεντικότητα των πληροφοριών ή του εγγράφου. Ενδεχομένως, είναι μια πολύ απαίσια, προδοτική και εριστική πράξη», έγραψε στο X (πρώην Twitter).

Ωστόσο, ο Ραούφ Χασάν, εκπρόσωπος του κόμματος Tahreek-e-Insaf (PTI) του Kαν, τόνισε σε δηλώσεις του ότι το ρεπορτάζ του Intercept επικυρώνει τη στάση του πρώην πρωθυπουργού.

«Όταν η κυβέρνηση έλαβε το κρυπτογραφημένο μήνυμα, ο Καν έκανε το σωστό καθώς το παρέδωσε στην Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας [NSC], στην οποία συμφωνήθηκε ομόφωνα ότι ισοδυναμούσε με κατάφωρη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του Πακιστάν και ήταν εντελώς απαράδεκτο», τόνισε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα