ΑΘΗΝΑ
10:24
|
28.04.2024
Το μερίδιο του δολαρίου στα κρατικά αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος μειώθηκε σε 58%, χαμηλό σχεδόν τριών δεκαετιών, το τέταρτο τρίμηνο του 2022.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η διαδικασία διαφοροποίησης από το δολάριο από χώρες σε όλο τον κόσμο επιταχύνεται, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Τα στατιστικά στοιχεία που παρακολουθούνται από το ΔΝΤ δείχνουν ότι το μερίδιο του δολαρίου στα κρατικά αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος μειώθηκε σε 58%, χαμηλό σχεδόν τριών δεκαετιών, το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Η υποχώρηση του φέρεται να έγινε σταδιακά. Το μερίδιο του δολαρίου στα συναλλαγματικά αποθέματα των κεντρικών τραπεζών έχει τώρα υποχωρήσει σχεδόν σε επίπεδο που είχε παρατηρηθεί τελευταία φορά το 1995.

Η μακρά κυριαρχία του δολαρίου έχει σταδιακά διαβρωθεί τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, η υποχώρηση έγινε πιο απότομη το 2022, είπε, σύμφωνα με το Reuters, ο Στέφεν Τζεν, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurizon SLJ Capital Limited.

«Αυτό που συνέβη το 2022 ήταν μια πολύ απότομη πτώση του μεριδίου του δολαρίου σε πραγματικούς όρους», είπε, εξηγώντας την πτώση ως αντίδραση στο πάγωμα του μισού των 640 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Ρωσίας σε αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος.

Σύμφωνα με τον Τζεν, η κίνηση αυτή έκανε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία να στραφούν σε μια διαδικασία διαφοροποίησης των αποθεματικών τους.

Το μερίδιο του γιουάν στις παγκόσμιες εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές forex έχει αυξηθεί από σχεδόν μηδενικό πριν από 15 χρόνια σε 7%, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS).

Μετά την κίνηση κατά της Ρωσίας, άλλες χώρες αναρωτιούνται: «Και αν πέσεις στη λάθος πλευρά των κυρώσεων;», δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ο Τζόφρεϊ Γου της νεοϋορκέζικης τράπεζας BNY Mellon.

Είπε ότι οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες επιδιώκουν επί του παρόντος να διαφοροποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, συλλέγοντας εταιρικό χρέος, υλικά περιουσιακά στοιχεία όπως ακίνητα και άλλα νομίσματα.

«Αυτή είναι η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη», δήλωσε στο Reuters ο Μαρκ Τίνκερ, διευθύνων σύμβουλος της Toscafund Hong Kong. «Το δολάριο θα χρησιμοποιείται λιγότερο στο παγκόσμιο σύστημα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Απεργία την 1η Μαΐου και εργασιακό θέατρο του παραλόγου

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα