ΑΘΗΝΑ
09:45
|
03.05.2024
Η Apple σε ανακοίνωσή της απέρριψε το πρόστιμο, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει απόδειξη για βλάβη των καταναλωτών.
Πρόστιμο στην Apple
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πρόστιμο ύψους 1,8 δισ. ευρώ (2 δισ. δολαρίων) επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Apple Inc., λόγω έρευνας σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι αποσιώπησε τους ανταγωνιστές της στο streaming μουσικής, συμπεριλαμβανομένης της Spotify Technology SA, στις πλατφόρμες της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέταξε επίσης, την εταιρεία με έδρα το Κουπερτίνο της Καλιφόρνια να σταματήσει να εμποδίζει τις εφαρμογές ροής μουσικής να ενημερώνουν τους χρήστες για φθηνότερες προσφορές μακριά από το App Store της Apple.

«Επί μια δεκαετία, η Apple καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά για τη διανομή εφαρμογών ροής μουσικής μέσω του App Store», δήλωσε η επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής επιτροπής της ΕΕ Μαργκρέτε Βεστάγκερ.  «Το έκανε αυτό περιορίζοντας τους προγραμματιστές από το να ενημερώνουν τους καταναλωτές για εναλλακτικές, φθηνότερες μουσικές υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες εκτός του οικοσυστήματος της Apple», πρόσθεσε.

Τι απαντά η Apple 

Η Apple σε ανακοίνωσή της απέρριψε το πρόστιμο της Ε.Ε., λέγοντας ότι οι ρυθμιστικές αρχές απέτυχαν να «αποκαλύψουν οποιαδήποτε αξιόπιστη απόδειξη για βλάβη των καταναλωτών και αγνοούν τις πραγματικότητες μιας αγοράς που είναι ακμάζουσα, ανταγωνιστική και αναπτύσσεται γρήγορα».

Η Apple ανακοίνωσε έσοδα 119,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο, συμπεριλαμβανομένων 69,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο από το iPhone, με τις πωλήσεις από τη συσκευή να αυξάνονται κατά 6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Η Βεστάγκερ έχει καταστήσει βασική στρατηγική της την προσπάθεια να διαλύσει την κυριαρχία των Big Tech στο μπλοκ μέσω προστίμων και ρυθμιστικών μέτρων. «Χαστούκισε» την Google της Alphabet Inc. με πρόστιμα άνω των 8 δισ. ευρώ και διέταξε επίσης την Apple να επιστρέψει 13 δισ. ευρώ για δήθεν άδικες φορολογικές ελαφρύνσεις από την Ιρλανδία.

Οι νέοι κανόνες της Ε.Ε.

Η καταστολή της Ε.Ε. στο App Store της Apple έτρεξε παράλληλα με νέους σαρωτικούς κανόνες που αποσκοπούν στην αποτροπή των καταχρήσεων της αγοράς πριν αυτές ριζώσουν. Σύμφωνα με τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές, ο οποίος τίθεται πλήρως σε ισχύ αυτή την εβδομάδα, θα είναι παράνομο για τις πιο ισχυρές εταιρείες τεχνολογίας να ευνοούν τις δικές τους υπηρεσίες έναντι των ανταγωνιστών τους.

Θα απαγορεύεται στις εταιρείες να συνδυάζουν προσωπικά δεδομένα σε διάφορες υπηρεσίες τους και να χρησιμοποιούν δεδομένα που συλλέγουν από τρίτους εμπόρους για να τους ανταγωνίζονται. Θα πρέπει επίσης να επιτρέπουν στους χρήστες να κατεβάζουν εφαρμογές από τις πλατφόρμες των αντιπάλων. Οι κανόνες τίθενται σε πλήρη ισχύ στις 7 Μαρτίου και η Apple έχει επίσης αμφισβητήσει τον χαρακτηρισμό της στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος.

Η έρευνα της Ε.Ε. προκλήθηκε από μια καταγγελία πριν από σχεδόν πέντε χρόνια από την Spotify, η οποία ισχυρίστηκε ότι αναγκάστηκε να αυξήσει την τιμή των μηνιαίων συνδρομών της για να καλύψει το κόστος που σχετίζεται με τον υποτιθέμενο ασφυκτικό έλεγχο της Apple στον τρόπο λειτουργίας του App Store.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικεντρώθηκε στους λεγόμενους κανόνες αντι-καθοδήγησης της Apple σε επίσημο κατηγορητήριο τον Φεβρουάριο, λέγοντας ότι οι όροι ήταν περιττοί και σήμαιναν ότι οι πελάτες αντιμετώπιζαν υψηλότερες τιμές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αποκαλύφθηκε το πρόσωπο γυναίκας Νεάντερταλ 75.000 ετών

Πάνω από 250.000 οι διασυνδέσεις των POS με τις ταμειακές μηχανές

Η απρόσμενη σχέση της βιταμίνης D με το εντερικό μικροβίωμα απέναντι στον καρκίνο

Φον ντερ Λάιεν: «Δεν αποκλείεται» να απαγορευτεί το TikTok και στην Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα